16. 8. 2021, 15:17

Poglejte, s čim je tokrat presenetil angleški skrivnostni ustvarjalec grafitov Banksy

Eno izmed bolj znanih del Banksyja - podoba deklice s pobeglim rdečim balonom.

Profimedia

Zagotovo ste že slišali za Banksyja – skrivnostnega psevdonimnega uličnega umetnika, ki ustvarja po Angliji. Njegovo pravo ime in identiteta ostajata nepotrjeni in predmet ugibanja. Njegov prepoznavni znak je satiručna ulična umetnost, ki jo združujejo črni humor in grafiti.

Kje ga najdemo?

Njegovo delo izhaja iz podzemlja Bristola, ki vključuje sodelovanje med umetniki in glasbeniki. Svojo umetnost širi na javno vidnih površinah, najpogosteje na stenah. Odkar se je prvič pojavil na začetku leta 2000, se njegova umetnost širi po mestnih ulicah, stavbah, londonsko podzemno železnico in po stenah galerij po celem svetu od Pariza do New Yorka. Če želite poiskati umetnine v živo, pobrskajte po spletu in poiščite seznam njegovih umetnin.

Ali vemo, kdo se skriva pod imenom Banksy?

Banksy želi ostati anonimen že samo zaradi tega, ker so grafiti ilegalni. Leta 2003 je imel intervju za ITV, vendar se je pred kamero pojavil z obrazno masko in bejzbolsko kapo.

»Nosim preobleko, ker v resnici ne moreš biti ustvarjalec grafitov in potem iti v javnost. Te dve stvari ne gresta skupaj,« je povedal Banksy.

Po internetu je veliko ugibanj, kjer posamezniki skušajo razkriti njegovo identiteto, na kar se Banksy pošali, da tudi on išče sam sebe in da bo vesel kakršnegakoli ugibanja.

Poletne počitnice Banksyja: »A Great British Spraycation«

Banksy redno objavlja na svojem Instagram profilu, pred nekaj dnevi pa je presenetil z videom, v katerem obeleži svoje počitnice, ki jih je poimenoval kar »spraycation«. Potrdil je, da je odgovoren za nastanek več grafitov, ki so se pojavili po obmorskih letoviščih na vhodni obali Anglije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol