29. 9. 2021, 15:36 | Vir: STA

Pogoj PCT povzročil velik upad prometa v gostinstvu

Profimedia

Uvedba pogoja PCT za uporabnike storitev negativno vpliva tudi na gostince. Od začetka veljavnosti ukrepa je večini gostincev promet upadel med 30 in 50 odstotki, 38 odstotkov pa jih razmišlja o odpuščanju zaposlenih, če jim na pomoč ne bo priskočila država, je pokazala anketa, ki so jo izvedli pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

"Podatki, ki smo jih dobili od naših članov, so zaskrbljujoči. Pogoj PCT je močno udaril gostince, ki so bili že sicer največje žrtve epidemije covida-19 in z njo povezanih ukrepov," je v sporočilu za javnost poudaril predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar.

Spomnil je, da je bila panoga zaprta več kot osem mesecev, pogoj prebolevnosti, cepljenja ali testiranja (PCT) pa gostince ponovno postavlja v položaj, kjer se soočajo z velikimi izgubami, odpuščanjem delavcev, razmišljajo celo o zapiranju svojih lokalov. "Zato pričakujemo, da bo vlada nemudoma odpravila pogoj PCT vsaj za terase gostinskih lokalov," je poudaril Cvar.

Anketa so med 27. in 29. septembrom izvedli med člani sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, v njej pa je sodelovalo 272 gostincev. Rezultati kažejo, da je od začetka preverjanja pogoja PCT promet upadel večini (92 odstotkom), upada ni občutilo le osem odstotkov vprašanih, so sporočili iz OZS.

Med tistimi, ki jim je promet upadel, jih skoraj polovica (46 odstotkov) beleži upad prometa za 30 do 50 odstotkov. Nekaj manj, 39 odstotkov, se sooča z upadom prometa za 10 do 30 odstotkov, 15 odstotkov vprašanih pa zaznava celo več kot 50-odstotni upad prometa.

Odpuščanje

Sekcijo za gostinstvo in turizem pri OZS je v anketi zanimalo tudi, ali bodo gostinci zaradi upada prometa primorani odpuščati zaposlene, če ne bodo na voljo ukrepi, kot so subvencije v primeru skrajšanega delovnega časa ali čakanja na delo. Skoraj polovica (49 odstotkov) jih je odgovorila, da ne bodo odpuščali, medtem ko je 39 odstotkov vprašanih odgovorilo, da bodo primorani tudi odpuščati. Preostali vprašani (12 odstotkov) celo pravijo, da bodo lokal zaprli.

Med tistimi, ki so odgovorili, da bodo odpuščali, jih več kot polovica (55 odstotkov) ocenjuje, da bo treba odpustiti do 25 odstotkov zaposlenih. Tretjina vprašanih (32 odstotkov) načrtuje, da bo odpustila od 25 do 50 odstotkov zaposlenih, 13 odstotkov pa več kot polovice zaposlenih.

Kljub temu, da nekateri gostinci zaradi upada prometa načrtujejo odpuščanje, pa se v gostinstvu že vrsto let soočajo tudi s pomanjkanjem kadra. Več kot tri četrtine (77 odstotkov) gostincev je v anketi odgovorilo, da se sooča s pomanjkanjem kadra. Te težave nima manj kot četrtina vprašanih.

Gre za absurdno situacijo, je prepričan Cvar: "Kader v gostinstvu že sicer težko dobimo, sedaj pa bodo nekateri primorani zaradi omejitev poslovanja in finančnih izgub celo odpuščati."

Pogoj PCT sicer vestno preverja skoraj dve tretjini vprašanih (63 odstotkov). Delno jih pogoj preverja 32 odstotkov, pet odstotkov vprašanih pa ga ne preverja, so še pokazali rezultati ankete.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord