A.B. | 25. 2. 2022, 20:56

'Pohod smrti' čečenskih specialcev: TARČA ŠT.1 je ukrajinski predsednik z družino

Twitter

V globini ukrajinskih gozdov naj bi opazili pripadnike čečenskih specialnih enot, tako imenovanih plačancev, ki naj bi se tam znašli na posebni misiji. Po informacijah, ki so zaokrožile na ruski platformi Telegram, naj bi jim sam ruski vrh izročil seznam ukrajinskih uradnikov, ki predstavljajo neposredno grožnjo ruski oblasti - z izrecnimi navodili, da jih je potrebno zajeti in odpeljati v ujetništvo. Ob tem naj bi imeli prižgano zeleno luč za likvidacijo vseh tistih, ki bi se zajetju upirali. Na samem vrhu seznama čečenskega 'pohoda smrti' naj bi bil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski s soprogo in otroki. 

O zastrašujoči misiji čečenskih specialnih enot je poročal tudi britanski Daily Mail, ki navaja, da je Zelenski že v pretekli četrtek potrdil, da je osrednja tarča ruskih specialnih enot, ki so zakorakale na teritorij Kijeva. Ruski Telegram je ob tem dodal, da je Rusija najela tudi čečenske plačance, ki naj bi prejeli seznam ukrajinskih višjih uradnikov s priloženimi fotografijami in podrobnimi opisi. Slednje naj bi morali zajeti in odpeljati v ujetništvo - vse tiste, ki bi se upirali, pa likvidirati. Na samem vrhu tega seznama naj bi bil ukrajinski predsednik Zelenski z družino. Putin je pred kratkim dejal, da naj bi bil njegov cilj napada na Ukrajino med drugim tudi 'denacifikacija' države, Zelenski pa je v svojem javnem nastopu v četrtek poudaril, da želi Rusija politično popolnoma uničiti Ukrajino - tako, da bo najprej udarila po samem vrhu državnih organov. 

Ob tem je čečenska nacionalna televizija pred kratkim poročala o odhodu njihovega predsednika Ramzana Kadirova (sicer tesnega Putinovega prijatelja) v Ukrajino, kjer naj bi se sestal s pripadniki svojih vojaških enot. Fotografije in posnetki slednjih, ki naj bi se trenutno nahajali v osrčju ukrajinskih gozdov, so zaokrožili na družbenih omrežjih, na njih pa lahko opazimo, da opravljajo vrsto molitvenega rituala. 

Šlo naj bi za več kot 10.000 pripadnikov čečenskih enot islamske veroizpovedi, ki naj bi se pripravljali na spopad z ukrajinskimi vojaki. 

Zelenski je zaradi preteče nevarnosti, v kateri se je znašla Ukrajina, vse prebivalce pozval k spoštovanju policijske ure in povečani stopnji previdnosti. Ob tem je izrazil občutek izoliranosti in poudaril: ''Ostali smo prepuščeni sami sebi ... Kdo se je pripravljen boriti z nami? Nikjer ne vidim nikogar ... Kdo je Ukrajini pripravljen zagotoviti varnost v zameno za članstvo v zvezi Nato?'' Povedal je tudi, da se v Ukrajini trenutno odvija grozljiv scenarij ubijanja nedolžnih ljudi in spreminjanja mirnih mest v tarče vojaških napadov. ''To ne bo nikoli odpuščeno,'' je dodal. 

Medtem pa številni nasprotniki vojnega napada še vedno - tako na ulicah kot na družbenih omrežjih - pozivajo k prekinitvi oboroženega spopada med državama. Ob novici, da je ukrajinski predsednik tarča številka ena na seznamu čečenskih specialcev, so mnogi že izrazili svojo zaskrbljenost in zgroženost, eden od uporabnikov Twitterja pa je zapisal: ''Če bodo čečenski specialci zajeli in ubili Volodimirja Zelenskega, bom razklan. Ta človek je s humanitarnega stališča storil same dobre stvari, zdaj pa ga lovijo. Mi nismo storili ničesar, da bi pomagali. Biden, človek, zbudi se, hudiča. Pomagaj 'svojemu fantu'. Reva.''

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord