21. 1. 2020, 18:41 | Vir: STA

Pohujšanje po kitajsko: na pranger postavili ljudi, ki so v javnosti nosili pižame!

profimedia

Oblasti v kitajskem mestu Suzhou so objavile posnetke več ljudi, ki so se po ulicah sprehajali oblečeni v pižami. Tovrstno obnašanje so označili za necivilizirano. Poleg posnetka so objavili tudi osebne podatke ljudi, zaradi česar so se kasneje opravičili, poroča britanski BBC.

Na spletu so objavili fotografijo osebe v pižami, ki so jo ujele nadzorne kamere, ob njej pa ime, kopijo osebne izkaznice in druge občutljive osebne podatke.

Na Kitajskem so v zadnjih letih poostrili nadzor na javnih površinah. Pred dvema letoma je bilo po državi nameščenih 170 milijonov nadzornih kamer, letos pa naj bi jih namestili še dodatnih 400 milijonov. Številne kamere so zelo napredne in okrepljene z umetno inteligenco, kar jim omogoča prepoznavanje oseb, ki jih snemajo.

Oblasti v Suzhouu so v ponedeljek na spletu objavile fotografije. Poleg so zapisale, da se potegujejo za naziv najbolj civiliziranega mesta in da je prepovedano meščanom, da se naokoli sprehajajo v pižamah.

Razkrili so tudi druge primere neprimernega obnašanja, med drugim "ležanje (na klopi) na neciviliziran način" in deljenje promocijskih letakov.

Predvsem slike ljudi v pižamah so poskrbele za ogorčenje na spletu, saj so številni trdili, da ni nič narobe s tem, če imaš na sebi pižamo, drugi pa so opozarjali na poseganje v zasebnost meščanov.

Oblasti so se kasneje iskreno opravičile.

"Želeli smo končati necivilizirano obnašanje, vendar bi seveda morali zaščiti zasebnost prebivalcev," so zapisali. Kot so dodali, bodo v prihodnje zameglili fotografije, da ne bo vidna identiteta ljudi.

Aktivni pristop k omejevanju nezaželenega obnašanja v tem mestu pa ni nova zadeva. Lani so mestne oblasti po poročanju medijev prosile meščane, naj jim posredujejo fotografije neciviliziranega obnašanja, v zameno za dobre namige pa bi dobili 10 juanov (1,3 evra), še piše BBC.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.