5. 7. 2021, 10:36 | Vir: STA

Pokemoni že četrt stoletja razveseljujejo otroke in odrasle po celem svetu

Xinhua/STA

Ko je japonsko podjetje Nintendo 27. februarja 1996 izdalo videoigro Pokemon za prenosno konzolo Game Boy, verjetno ni pričakovalo, da je s tem odprlo pot največji franšizi na svetu, s prihodki več kot 90 milijard dolarjev.

Pokemoni, kar je akronim izraza žepne pošasti (v angleščini pocket monsters), so ena najbolj priljubljenih iger na svetu. Igralca postavljajo v vlogo trenerja, ki raziskuje deželo polno nenavadnih bitij s super močmi, ki jih lovi, uri in se z njimi bori proti drugim trenerjem.

Pokemone je navdihnila otroška tradicija zbiranja žuželk, ki je na Japonskem priljubljena predvsem poleti, privlačna pa je tudi zaradi preprostega cilja - zbrati vse, podobno kot to velja za pokemone. Vsak si namreč želi ujeti in zbrati vse. V prvi generaciji leta 1996 so lahko igralci zbrali 151 različnih pokemonov. Od takrat pa se število veča, trenutno obstaja že osma generacija in 898 pokemonov.

Žepna bitja okroglih oči so navdihnile resnične živali, predmeti in ljudje. Najbolj prepoznaven pokemon ostaja rumeni Pikachu s svojim prikupnim oglašanjem pika-pika, kar v prevodu iz japonščine pomeni svetleč. Električno miško je izumila Atsuko Nishida, ki se je takrat navduševala nad vevericami. "Zdelo se mi je, da je lepo, če ima spravljeno elektriko v svojih licih," je povedala.

Franšiza pa ni le zabavna, okoli nje se vrti ogromno denarja. Zmagovalni koncept je prodal nešteto igrač, kino vstopnic in igralnih kart. Zbirateljski izdelki lahko dosežejo vrtoglave zneske, tako se lahko odlično ohranjene redke zbirateljske karte prodajo tudi za pol milijona dolarjev.

Pokemoni pa so poskrbeli tudi za nekaj spornosti. Med drugim je čarovnik Uri Geller lani opustil 20-letno sodno bitko proti Nintendu. Geller je namreč podjetju očital, da je bil navdih za telepatskega pokemona Kadabro, ki v rokah drži žlico.

Še za več spornih zgodb je poskrbela ravno mobilna igra Pokemon Go, ki so jo izdali pred petimi leti. Večkrat je prišlo do nesreč in incidentov, ko so ljubitelji tako intenzivno lovili pokemone po ulicah in v naravi, da so pozabili na svet okoli sebe. Igra za pametne telefone Pokemon Go pa je lani med pandemijo beležila nove rekorde. Igri, ki temelji na tehnologiji obogatene resničnosti (AR), je lani v prvih desetih mesecih uspelo zaslužiti milijardo dolarjev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord