13. 1. 2022, 15:05 | Vir: STA

Poklukar: Celotna družba se je ob tokratnih Dnevih cepljenja mobilizirala

Nebojša Tejić/STA

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal Thermano Laško, ki med drugim izvaja tudi rehabilitacijo bolnikov po prebolelem covidu-19. Kot je ob obisku ocenil minister, se je celotna družba mobilizirala ob tokratnih Dnevih cepljenja, ki so se začeli danes in bodo potekali do sobote. Znova pa je pozval državljane k cepljenju proti covidu-19.

Poklukar je dejal, da je dopoldne obiskal tudi cepilno mesto v enem izmed ljubljanskih nakupovalnih središčih, kjer je vladalo veliko zanimanje za cepljenje. Po njegovih besedah nam to lahko pomaga, da bomo skupaj obvladali epidemijo covida-19 in se vrnili v življenje, ki smo ga poznali pred epidemijo.

Kot dober primer je izpostavil Kranjsko Goro, ki ima najvišjo precepljenost v državi. Konec tedna bodo v tem kraju ponovno organizirali cepljenje, je napovedal minister.

Postregel je s podatkom, da je trenutno na intenzivnih posteljah po slovenskih bolnišnicah 153 covidnih bolnikov, med njimi je 90 odstotkov necepljenih. V Thermani Laško pa je trenutno na postcovidni rehabilitaciji 27 bolnikov, doslej so jih skupno v teh termah obravnavali 120. Povprečna starost tovrstnih bolnikov je 65 let.

Minister je obiskal tudi Terme Dobrna, kjer se je z vodstvom družbe usklajeval glede postelj za postcovidno rehabilitacijo.

Glede napovedi sindikatov, da bodo danes skupaj vložili zahtevo za presojo skladnosti 48. člena desetega interventnega zakona z ustavo, gre pa za člen, ki zgolj za zdravnike in zobozdravnike zvišuje najvišji plačni razred, ki ga lahko dosežejo v okviru sistema plač v javnem sektorju, je minister izpostavil, da bo ustavno sodišče odločilo o tej skladnosti.

O morebitnem ponovnem zapiranju šol v primeru poslabšanja epidemioloških razmer v državi je Poklukar dejal, da o tem za zdaj ne razmišljajo. Če bo prišlo do zapiranja države, pa bodo šole zadnje, ki jih bodo zaprli, je poudaril.

Direktorica Zdravstvenega doma Laško Janja Knapič je dejala, da so v prvi akciji cepljenja decembra cepili okrog 50 ljudi. Danes je največ ljudi prišlo po drugi in tretji odmerek cepiva.

Direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer in direktorica Thermane Laško Mojca Leskovar pa sta opozorila na precejšen upad kongresnega turizma. Kot je ocenil Altbauer, bi vlada morala izdatno finančno pomagati tej veji turizma, da ne bo propadla.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.