28. 4. 2021, 17:41 | Vir: STA

Poklukar: Cepljenje stopnjujemo, v prvem tednu maja na voljo 120.000 odmerkov cepiva

Daniel Novakovič/STA

Cepilni centri bodo v prihodnjih dneh, ko bo v Sloveniji predvidoma na voljo okoli 120.000 odmerkov cepiva proti covidu-19, stopnjevali cepljenje, pri tem jim bodo po potrebi pomagali pripadniki Slovenske vojske in Civilne zaščite, je napovedal minister Janez Poklukar. V prvih dneh maja pričakuje tudi pilotno testiranje aplikacije za naročanje.

Kot je v današnji izjavi za medije po video sestankih s cepilnimi centri in bolnišnicami glede organizacije cepljenja povedal minister za zdravje Poklukar, je v prvem tednu maja pričakovati večje dobave cepiv proti covidu-19.

Predvidoma bo na voljo 9000 odmerkov cepiva proizvajalca Moderna, ki ga bodo namenili za drugi odmerek, in 69.000 odmerkov cepiva AstraZenece, od katerih jih bo prav tako 9000 namenjenih za cepljenje z drugim odmerkom. Prav tako pričakujejo 6000 odmerkov cepiva proizvajalca Johnson & Johnson in več kot 56.000 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech.

"Na nas je, da vsi skupaj odgovorno pristopimo k cepljenju in v najkrajšem času cepimo čim več ljudi," je pozval minister, ki največji izziv cepljenja vidi prav v motiviranju ljudi za cepljenje.

Zato vse prebivalce naproša, naj se na cepljenje prijavijo in se cepljenja, ko bodo nanj povabljeni, tudi udeležijo. Kot je poudaril, bomo epidemijo covida-19 obvladali le s ključnim orožjem, to je cepivom, ki je varno in učinkovito.

Ob tem pri vabljenju na cepljenje računa tudi zdravstveno osebje

Po Poklukarjevih informacijah občane aktivno kliče 35 cepilnih centrov, 27 jih bo to po današnjih sestankih še nadgradilo. "Ključno je sodelovanje osebnega zdravnika z vsakim bolnikom. Vsakega prebivalca mora pridobiti zaupanja vredna oseba iz zdravstva in ga motivirati za cepljenje," je dejal.

Priznava tudi, da so nekatere regije pri cepljenju boljše od drugih, a kot pravi, to ni odvisno samo od enega dejavnika. Kjer starejša populacija težje dostopa do cepilnih centrov, bo treba angažirati mobilne enote za cepljenje, marsikje je treba še priključiti koncesionarje.

Cepilni centri sicer zmorejo cepiti tudi do trikrat več oseb na dan, kot jih trenutno. S takim tempom bi prebivalce Slovenije lahko precepili v dveh mesecih, je dejal minister.

V prihodnjih dneh je v vseh zdravstvenih domovih pričakovati tudi implementacijo aplikacije

Ki bo poenostavila administrativni del procesa cepljenja. Začeli bodo tudi pilotno testiranje aplikacije za naročanje na cepljenje proti covidu-19, ki jo bodo po odpravi porodnih krčev začeli uvajati po Sloveniji, je še napovedal Poklukar.

Po njegovi oceni bi lahko v prvi polovici maja na voljo imeli že dovolj odmerkov cepiva, da bi lahko odpravili cepljenje po prednostnih skupinah, kot jih predvideva nacionalna strategija za cepljenje.

Med prednostnimi skupinami za cepljenje so sicer tudi maturanti in zaposleni, ki neposredno sodelujejo pri maturi. Cepljenje za njih je bilo predvideno minuli petek, a kot kaže, se ga vsi prijavljeni niso udeležili. Kot so pojasnili v Zdravstvenem domu Ljubljana, je bilo pri njih prijavljenih 1391 oseb, od katerih se jih 347 vabilu na cepljenje s prvim odmerkom v petek ni odzvalo. Njihovo cepljenje so tako preložili na torek, v primeru dodatnih prijav, pa jih bodo naročali tedensko na dneve, ko bo potekalo cepljenje s cepivom AstraZenece. Osebe, ki so izrazile željo za cepljenje z drugim cepivom, pa bodo morale počakati, da pridejo na vrsto.

Zdravstveni delavci s terena, kot je dejal Poklukar, kljub izčrpanosti sporočajo, da so močno motivirani in angažirani, da s cepljenjem skupaj zaključijo zadnjo etapo epidemije. Pri tem lahko računajo tudi na pomoč Slovenske vojske in Civilne zaščite, ki sta ponekod po državi že vključena v organizacijo cepljenja.

Kot je spomnil poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Miha Škerbinc, vojska že od začetke pandemije nudi podporo Civilni zaščiti in drugim državnim organom, tudi s cepljenjem. Vojaška zdravstvena enota namreč cepi pripadnike vojske in drugih obrambno-varnostnih služb, ki so do tega upravičeni. "Ob tem smo postavili in logistično podprli ter civilnemu zdravstvu predali cepilni center v Kranju, pripravljen je tudi v Ljubljani," je še povedal.

Pripadniki Civilne zaščite po besedah poveljnika Srečka Šestana cepilnim centrom pomagajo predvsem z organizacijskimi in administrativni nalogami, da razbremenijo zdravstveno osebje. Cepljenja pa ne izvajajo, saj za to nimajo ustreznih kadrov.

Glede na podatke, ki jih izvajalci cepljenja poročajo v elektronski register cepljenih oseb, je bilo s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 sicer cepljenih 410.716 oseb, z dvema pa 175.599 oseb oz. 8,4 odstotka prebivalcev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.