A.B. | 5. 1. 2022, 17:48

Poklukar ostro obsodil nasilje nad zdravstvenimi delavci

Profimedia

V zadnjem mesecu dni smo lahko spremljali intenzivnejši potek nasilnih dejanj nad zdravstvenimi delavci in stroko. Minister Poklukar je na današnji novinarski konferenci zato ostro obsodil vsako obliko verbalnega in fizičnega nasilja in poudaril: ''V imenu zdravstva sporočam, da nasilja ne bomo tolerirali.'' Ob tem je izrazil svojo podporo vsem dosedanjim žrtvam nasilja. 

Zdravstveni delavci in strokovnjaki, ki se javno izpostavljajo in v svojih izjavah nagovarjajo širšo množico o problematiki aktualne epidemije covid-19, so bili v preteklih dneh in tednih žrtve najrazličnejših oblik nasilja. 

Začelo se je s koncem preteklega leta, ko je v javnosti odjeknila novica, da sta neznanca v središču Ljubljane napadla priznanega farmacevta Boruta Štruklja, ki je v svojih izjavah pogosto pojasnjeval delovanje cepiv proti covid-19. Štrukelj je po neprijetnem dogodku napovedal svoj umik iz javnosti. 

Včeraj je nevzdržno stanje komentirala tudi Tatjana Lekšan, vodja koordinatorjev vstopne točke Zdravstvenega doma Ljubljana v garažni hiši Stožice, ki je dejala, da so zdravstveni delavci ob povečanem obsegu pacientov, naročenih na PCR testiranje, žrtve najrazličnejših oblik nestrpnosti. ''Nas nadirajo ... Povejo nam tudi, da nismo mi krivi - ampak jih vseeno slišimo. Ni nam vseeno in tudi, če nismo krivi, si to vzamemo k srcu,'' je pojasnila. 

Zdravstveni minister Poklukar je - vsled zaskrbljujočega vedenja družbe - na današnji novinarski konferenci dejal: ''Morda lahko še razumemo, da smo pandemsko izčrpani, da imamo vsega dovolj, da se nam ne da več slediti ukrepom ... '' in v isti sapi dodal, da to vseeno ne more biti opravičilo za verbalno ali fizično nasilje. Izrazil je tudi upanje, da smo kot družba glede tega enotni in da se enotno ograjujejo od tovrstnih dejanj. 

Medtem pa, po ministrovih besedah, zdravstveni delavci ne morejo razumeti, kako lahko kdo sploh pomisli, da jim želijo škodovati, jih ogrožati ali pa celo zastrupljati. ''Vedno smo tu za vas, da vam pomagamo, vas zdravimo in rešujemo vaša življenja,'' je v imenu zdravstvenih delavcev in stroke poudaril Poklukar. 

Za konec je vse prebivalce z besedami ''potrudimo se, da virus iz nas izvleče tisto človečnost, empatijo in prijaznost, na katero morda v težkih trenutkih pandemske izčrpanosti pozabimo,'' prosil, naj bodo drug do drugega bolj potrpežljivi, strpni in prijazni. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.