3. 6. 2021, 13:06 | Vir: STA

Poklukar: Prehajamo na možnost cepljenja otrok, starejših od 12 let

Daniel Novakovič/STA

Posvetovalna skupina za cepljenje, ki se je sestala v sredo, je sledila smernicam Evropske agencije za zdravila, tako da se bo tudi v Sloveniji omogočilo cepljenje otrok, starejših od 12 let, je povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Kot je dodal, je zavzela tudi stališče, da status cepljene osebe velja devet mesecev po polnem cepljenju.
 

Potem ko je Evropska agencija za zdravila (Ema) odobrila uporabo cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech pri starih od 12 do 15 let, je temu torej sledila tudi posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Kot je na novinarski konferenci glede covida-19 pojasnil minister Poklukar, je hkrati predlagala, da se prednostno cepi otroke, starejše od 12 let, iz ranljivih skupin, torej kronične bolnike.

Poleg tega je posvetovalna skupina v sredo tudi zavzela stališče, da status cepljene osebe po polnem cepljenju, ki ga predpiše proizvajalec cepiva, ta trenutek velja devet mesecev. Na ta način bodo vsi, tudi tisti, ki so bili cepljeni prvi, imeli ta status do začetka septembra, je pojasnil minister.

V tem času pa, kot je dodal, posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ pričakuje nova dejstva, nova spoznanja v stroki, nove raziskave, na podlagi katerih bo podala usmeritev, ali se to obdobje lahko še podaljša, morda na 12 mesecev, ali bo po devetih mesecih potrebno ponovno cepljenje.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel