2. 3. 2018, 11:00 | Vir: STA

Polarni mraz je dosegel Irsko, ki jo je medtem že zajelo obilno sneženje!

profimedia
Polarni mraz je dosegel Irsko, ki jo je medtem že zajelo obilno sneženje! (foto: profimedia)

Polarni mraz, ki je v zadnjem tednu dni v Evropi zahteval 60 smrtnih žrtev, je dosegel tudi Irsko. V tej državi in v Veliki Britaniji se je val hladnega zraka z vzhoda v četrtek srečal z neurjem Emma z Atlantika, zaradi česar sta območje zajela obilno sneženje in velik padec temperatur, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Letališče v Dublinu so zaradi rdečega opozorila pred sneženjem in poledico v četrtek popoldne zaprli in bo najverjetneje ostalo zaprto do sobote. Tudi dublinska borza je zaradi "ekstremnih vremenskih razmer" danes zaprta.

Irske oblasti so prebivalce pozvale, naj od četrtka ob 17. uri do danes do 16. ure ne zapuščajo domov.

Irska naj bi te dni po napovedih dobila eno najobilnejših pošiljk snega od leta 1982. Marsikje so prebivalci zato že v sredo izpraznili police trgovin.

Tudi v Veliki Britaniji je vreme ohromilo življenje. Zaprtih je več tisoč šol, na Škotskem je 15 sodišč odpovedalo za danes predvidene obravnave.

Zaradi snega je na cestah po vsej državi danes obtičalo na stotine voznikov, ki jim je po poročanju britanskega BBC na pomoč priskočila tudi vojska. Oblasti zato prebivalcem svetujejo, naj domove zapuščajo le, če je nujno.

Škotska konservativna stranka je zaradi slabega vremena odpovedala kongres, ki bi se moral začeti v četrtek popoldne.

Na Otoku sta močno motena tudi letalski in železniški promet. Številna letališča, med drugim v Glasgowu in Edinburghu, so zaprta, z drugih poročajo o zamudah in odpovedih letov. Veliko vlakov ne vozi. Na enem od vlakov na jugozahodu Velike Britanije, ki se je pokvaril, so potniki obtičali 11 ur in so preživeli noč v zelo nizkih temperaturah.

Po napovedih vremenoslovcev se bo zimsko vreme v Veliki Britaniji in na Irskem nadaljevalo ves konec tedna ter še v začetku prihodnjega tedna.

Medtem na Twitterju

Čeprav gre za precej resne novice, pa je najbolj deljen in všekan tvit na Twitterju postal naslednji zabavni 'vložek' ....

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.