8. 1. 2017, 11:09 | Vir: STA

Polarni mraz: V Rusiji so praznovali najhladnejši božič v 120 letih!

profimedia

Evropa še naprej ostaja zavita v polarni mraz, ki je samo v zadnjih dveh dneh terjal najmanj 23 smrtnih žrtev. V Rusiji, kjer so mraza vajeni, so praznovali najhladnejši božič v zadnjih 120 letih. V Moskvi so tako na pravoslavni božični večer namerili ledenih minus 29,9 stopinje Celzija.

Kot je poročala ruska tiskovna agencija Tass, so danes temperature v Rusiji še nižje.

Na območju prestolnice so namerili minus 35 stopinj Celzija, najnižje pa se je temperatura spustila v Klinu, kakih 80 kilometrov severozahodno od Moskve, kjer so termometri danes ponoči pokazali minus 35,9 stopinje Celzija. Ruski vremenoslovci v prihodnjih dneh napovedujejo nekoliko višje temperature, ki pa bodo vseeno od 12 do 15 stopinj nižje od običajnih v tem času, dodaja Tass.

Zelo mrzlo je tudi drugod po Evropi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pristojne službe na Poljskem, kjer se je temperatura v soboto spustila na minus 14 stopinj Celzija, so sporočile, da je zaradi mraza od 1. novembra tam umrlo že 53 ljudi. Največ smrtnih žrtev je bilo minuli petek, ko je zmrznilo kar sedem ljudi.

Tudi v Italiji je v zadnjih 48 urah zaradi mraza umrlo sedem ljudi. Med njimi je bilo pet brezdomcev, dva sta bila poljska državljana. Iz osrednjega dela države pa poročajo o močnem sneženju. Debela snežna odeja je prekrila tudi kraja Amatrice in Accumoli, ki sta bila najbolj prizadeta v nedavnih potresih.

V Franciji se je davi, najverjetneje zaradi poledice, pripetila huda prometna nesreča. Avtobus s portugalskimi turisti je zdrsnil z avtoceste v pokrajini Saone-et-Loire v osrednjem delu države. Umrlo je pet ljudi, 27 je ranjenih.

V češki prestolnici, kjer je bila minula noč najhladnejša to zimo, sta zaradi podhladitve umrla dva brezdomca in varnostnik na nekem parkirišču.

Pa Slovenija?

Napovedi vremenoslovcev o mrazu, ki bo zajel Slovenijo, se uresničujejo. Tako so temperature preteklo noč marsikje po državi padle krepko pod -10 stopinj Celzija. Ob 7. uri zjutraj je bilo najbolj mrzlo v Kočevju, kjer so izmerili -15,5 stopinje Celzija, v Črnomlju pa -14,5 stopinje Celzija.

Še naprej bo precej mrzlo, še napovedujejo vremenoslovci.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.