21. 9. 2021, 07:00 | Vir: STA

Poleti manjši delež zaposlenih delal od doma

Profimedia

Delež zaposlenih, ki so delali od doma najmanj en dan v tednu, se je do sredine avgusta znižal na 11 odstotkov. Vse dni v tednu so od doma delali štirje odstotki zaposlenih; ta delež se od sredine julija do sredine avgusta ni spremenil, kažejo objavljeni podatki državnega statističnega urada.

Delež zaposlenih, ki so bili odsotni z dela vse dni v tednu - zaradi dopusta, bolezni, čakanja na delo, varstva otrok ipd. -, je konec julija oz. v začetku avgusta znašal 25 odstotkov, do sredine avgusta pa je nato upadel na 19 odstotkov.

Posledično se je znižal delež zaposlenih, ki so vse dni v tednu delali na lokaciji delovnega mesta. Takih je bilo konec julija oz. v začetku avgusta dve tretjini.

Zgolj med zaposlenimi, ki niso bili odsotni z dela, pa jih je sredi julija vse dni v tednu na lokaciji delovnega mesta delalo 87 odstotkov, vsako naslednje 14-dnevno obdobje pa še odstotek več. Sredi avgusta je bilo tako takih 89 odstotkov zaposlenih.

Delež zaposlenih, ki niso bili odsotni z dela in so delali vse dni v tednu od doma, je ostal od sredine julija do sredine avgusta enak, in sicer štiriodstoten, medtem ko se je delež tistih, ki so delali delno na lokaciji delovnega mesta, delno pa od doma, znižal za dva odstotka.

Delež zaposlenih, ki niso bili odsotni z dela in so delali od doma najmanj en dan v tednu, se je v tem času prav tako znižal, in sicer za dve odstotni točki, na 11 odstotkov, še kažejo podatki statističnega urada.

Podjetja so se po izbruhu epidemije covida-19 hitro prilagodila razmeram in, če je bilo mogoče, prešla na delo na daljavo oz. od doma. Tega so nekatera podjetja kljub izboljšanju epidemioloških razmer ohranila kot eno izmed fleksibilnih oblik dela.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.