14. 4. 2008, 12:10 | Vir: Playboy

Poletni festivali

Poleti je po Sloveniji in okoliških, z avtomobilom dosegljivih državah festivalov dovolj, da ustrežejo vsakemu glasbenemu okusu ali umetniški preferenci. Če bi torej še letos, preden se spet zavijemo v zimsko meglo in začnemo doživljati infarkte ob premetavanju snega, radi plesali pod zvezdnatim nebom, se v toplem večeru udeležili ekskluzivne gledališke predstave ali pa si le ogledali nekaj prvovrstnih filmov, si naslednje datume obvezno zabeležite. Letošnjega poletja pač ne smete prespati!

Soča Riversplash 2003

Kje: Tolmin, Slovenija

Kdaj: od 10. do 13. julija

Vedno bolj priljubljena slovenska različica reggae festivala, ki na enem odru gosti vse povabljene nastopajoče, ne glede na njihov renome, ceno ali zasedbo, saj se baje le tako pokaže, koliko kdo velja. Organizatorji so se letos posvetili predvsem zvočnemu sistemu, ki bo temu primerno kakovostnejši. V podaljšanem poletnem vikendu (od četrtka do nedelje) si boste lahko med drugim na letošnjem Riversplashu ogledali Mikey Dread z Jamajke, angleške Zion Train in Benjamina Zephaniana ter italijanske B. R. Stylers. Vse to v kotičku slovenske narave, ki jo bogati še svežina bližnje hčere planin, Soče.

Info: www.vinylmaniarecords.si

Festival Lent

Kje: Maribor, Slovenija

Kdaj: od 20. junija do 5. julija

Če kdaj Maribor zaživi v vsem svojem sijaju, potem za to zagotovo poskrbi Lent, multikulturni festival, ki približno 500 tisoč obiskovalcem, kolikor se jih zvrsti v vseh dneh skupaj, ponudi koncerte od klasične glasbe do džeza pod zvezdnatim nebom, baletne predstave na osrednjem odru sredi Drave in celo nastope legendarnih zvezdniških imen – med drugim so nastopili recimo B. B. King, James Brown in Ray Charles. Na prireditvah sodeluje kar 31 držav, ki svoje ustvarjalce (teh se zvrsti okoli 3600) predstavijo na 22 organiziranih prizoriščih. Če torej zamudite Lent, zamudite poletje.

Info:

Rototom Sunsplash 2003

Kje: Osoppo, Italija

Kdaj: od 5. do 12. julija

Impozantni reggae festival, ki letos gosti zabavljače iz Nemčije, Italije, Brazilije in, seveda, z Jamajke. Redni udeleženci, tudi tisti iz domačih krajev, imajo že močno prirejen vokabular za boljšo asimilacijo v rastafarijansko sceno. Med večjimi letošnjimi imeni nastopajočih so Israel Vibration, Bunny Wailer in Jimmy Cliff. Ker gre za daljši festival, je možno lokacijo zapustiti in se vrniti kasneje, recimo, če s kolesom skočite po hrano v mesto – pač zato, ker je cenejša. Slovenci so na poti primorani prestopati z vlaka na avtobus, če pa se odpravljate z osebnim vozilom, se pazite policajev, ki iščejo prepovedane substance.

Info: www.rototomsunsplash.com

Festival Brežice

Kje: Brežice, Slovenija

Kdaj: že v poteku pa vse do 18. avgusta

Če vas zanima, kje se poleti slovenski politični veljaki predajajo kulturnim užitkom, obiščite katerega izmed koncertov v sklopu Festivala Brežice. Letos namreč že tretjič nastaja pod pokroviteljstvom Janeza Drnovška, sedaj že predsednika naše preljube republike. Festival združuje predstavitve mladih talentov in vrhunskih mojstrov z vseh koncev Evrope, ki se vedno z veseljem vračajo v Viteško dvorano, saj je dogodek vrhunsko organiziran in se že kvalificira med deset najboljših tovrstnih festivalov. Žvrgolenje flavte in baročno petje sta torej tudi letos skoraj na dosegu rok.

Info: www.festivalbrezice.com

Rock Otočec

Kje: Otočec, Slovenija

Kdaj: od 4. do 6. julija

Rock parada leta, kjer se na dan natepe skupaj tudi več kot šest tisoč ljudi ob zvokih številnih nastopajočih skupin, med katerimi ne manjka tudi kakšen svetovno znan fenomen. Letos bodo to zagotovo Stereo MC’s, velika verjetnost pa je, da se jim bodo pridružili še Slayer in nemški Guano Apes. Med pestrimi obodrskimi aktivnostmi najbolj blestijo jubilejne igre v blatu. Nedvomno bo tudi letos Rock Otočec ponudil najbolj odbit žur, pazite le, da vas poslovni partnerji ne ujamejo vsega blatnega na javnih fotografijah med objemanjem dveh razgaljenih mladenk.

Info: www.rock-otocec.com

Trnfest

Kje: Ljubljana, Slovenija

Kdaj: od 29. julija do 30. avgusta

Tradicionalno se za Ljubljančane poletje konča s serijo predvsem

glasbenih in gledaliških prireditev v prostorih KUD France Prešeren v trnovskem oddelku slovenskega glavnega mesta. Je brez vstopnine, s koncerti na prostem, zato privlači predvsem študente in dijake, ki so čez poletje zapravili večji del svojih prihrankov in lahko tako nemoteno uživajo v nekonvencionalnem in razgibanem programu tiste druge ustvarjalnosti. Ne zamudite, če boste zadnje dni poletja v Ljubljani: morda vas preseneti afriški ples ali pa plesni živžav, za zaključek pa zagotovo – kot vedno – fantastičen koncert.

Info: www.kud-fp.si

Meet me

Kje: Letališče Divača, Slovenija

Kdaj: od 5. do 6. julija

Največji slovenski festival elektronske glasbe, ki vse ljubitelje tovrstnih melodij že kar tradicionalno preseneti z marsikaterim zvezdniškim didžejem. Letos je organiziranih 7 plesišč, kjer se bo za mešalkami predstavilo kar 40 ustvarjalcev vseh elektronskih žanrov, med njimi pa zagotovo najbolj izstopata tehno guru Jeff Mills in slovenske matere sin DJ Umek. Zaradi povečanih in za večjo udobnost prilagojenih šotorov, ki bodo ščitili prenovljen zvočni sistem, je mogoče zatrditi, da bo festival v vsakem vremenu. Za dodatne aktivnosti bosta poskrbela manjši lunapark in prizorišče za sprostitev.

Info: www.meet-me.com

51. Ljubljanski poletni festival

Kje: Ljubljana, Slovenija

Kdaj: od 6. julija do 21. avgusta

Tudi letos se bo v ljubljanski prestolnici zvrstila serija razlogov, da kakšen poletni dan namesto ob morju preživite kar v urbanem centru. Tam bo namreč nastopilo več kot 2000 umetnikov iz 22 držav, med katerimi so organizatorji posebno ponosni na Filharmonični orkester milanske Scale, Vadima Repina, Nella Santija in Janeza Lotriča. Prodaja vstopnic za kar 43 prireditev v sklopu tega festivala se je že začela, zato je pametno, da si že predhodno, po ustrezno nižjih cenah, zagotovite svoj prostor že na slavnostni otvoritvi, kjer bo svojo noto pridala tudi častna pokroviteljica dogodka in županja mesta Ljubljane Danica Simšič.

Info: www.festival-lj.si

53. poletni festival v Dubrovniku

Kje: Dubrovnik, Hrvaška

Kdaj: od 10. julija do 25. avgusta

Poletne igre v verjetno najbolj romantičnem dalmatinskem mestu so bile vedno enačene z magijo, ki jo Njarnjasi izkazujejo že triinpetdeset let. Tisto, kar je postalo že tradicija, ostaja nespremenjeno – tu bodo opera, džezovski koncerti, prireditve na ulicah in gledališke predstave. A ker festival raste in se preizkuša še v novih podvigih, lahko obiskovalci pričakujejo tudi prijetne novosti v sklopu t. i. Programa Plus in obogaten nočni program, imenovan Nikoli ni prepozno. Vse seveda v spremstvu priznanih imen visoke umetnosti in čarobnega vzdušja morda res kar malce magičnega Dubrovnika.

Info: www.dubrovnik-festival.hr

Salzburški festival

Kje: Salzburg, Avstrija

Kdaj: od 26. julija do 30. avgusta

Ni naključje, da se festival najvišjega umetnostnega standarda vsako poletje organizira prav v Salzburgu, saj je pričujoče avstrijsko mesto pravi relikt baročne ustvarjalnosti. V razponu šestih tednov se bo odvila serija opernih nastopov, gledaliških predstav in koncertov klasične glasbe, ki jih bodo izvajali umetniki z vsega sveta. Poznavalci salzburški festival večkrat omenjajo kot enega najpomembnejših tovrstnih dogodkov na svetu, saj vse druge presega tako v številu nastopajočih kot tudi po razponu programa.

Info: www.salzburgfestival.at

9. Sarajevski filmski festival

Kje: Sarajevo, Bosna in Hercegovina

Kdaj: od 15. do 23. avgusta

Tradicija resnega in mednarodno priznanega sarajevskega festivala se je začela leta 1995 v središču tedaj okupiranega glavnega mesta Bosne, kjer so v ozadju še vedno intenzivno odmevale bombne eksplozije. Danes je filmski festival impresiven dogodek, na katerem se premierno zavrtijo mnoge svetovne uspešnice, do takrat sicer videne le na podobnih festivalih A-kategorije (Cannes, Berlin, Benetke), vključno s serijo regionalnih filmov in nekaterih najboljših iz prejšnjega leta.

Hkrati na festivalu poteka tudi delavnica za vse mlade potencialne filmske kritike.

Info: www.sff.ba

Festival v Gući

Kje: Guća, Srbija

Kdaj: 8. avgust do 10. avgust

Veliko ciganskih skupin, ki sedaj nastopajo na pričujočem festivalu v centralni Srbiji, je postalo znanih prek

Kusturičinih filmov, zato se edino spodobi, da se promovirajo na enem najopaznejših folklornih dogodkov. Festival v Gući se jubilejno izvaja že štirideset let in privabi tudi do 300 tisoč obiskovalcev. Kot se za balkanske žure spodobi, je zadeva organizirana kot ogromna požrtija: uživate v hrani, značilni za lokalno kuhinjo, medtem ko vam na uho trobi 50 najboljših ciganskih bendov južne Srbije, ki vas ob večeru prvega dne povabijo tudi v dobro znani ples v krogu.

Info: www.guca.co.yu

Motovun film festival

Kje: Motovun, Hrvaška

Kdaj: od 28. julija do 1. avgusta

Filmski festival, ki predstavlja izključno produkcijo manjših in neodvisnih studiev, želi prevzeti idejo majhnega festivala, ki prikazuje »male« filme. Da bi se kar čim bolj distancirali od formalne note, ki se je držijo večinoma vsi večji filmski festivali, so dogajanje preselili na ulice in trge skromnega srednjeveškega mesteca Motovun. Temu primerno obiskovalci skoraj nikoli ne morejo dobiti »normalnega« prenočišča (kampiranje sicer ni slaba možnost) in so se primorani v iskanju postelje zatekati v bližnje, turistično privlačnejše istrske kraje (recimo Poreč). Za vse navdušence so sedaj uvedli še Motovun On-line, izbor kratkih filmov, ki si jih lahko ogledate kar na domači strani.

Info: www.motovunfilmfestival.com

Beneški filmski festival

Kje: Benetke, Italija

Kdaj: od 27. avgusta do 6. septembra

Eden vodilnih evropskih filmskih festivalov, ki z uglednostjo in dosledno organizacijo odlično promovira vse vidike filma. Ob poklonu nekaterim največjim osebnostim filmskega sveta in predstavitvi retrospektiv za boljše razumevanje zgodovine pa je pričujoči festival tudi magnet za zvezdnike. Na njem sodeluje namreč kar 1500 pomembnežev, akreditirani obiskovalci pa si bodo ogledali vse največje jesenske premiere. Konec poletja bodo tako Benetke okrašene z nekaterimi največjimi zvezdami.

Info: www.labiennale.org

MTV Valkana Beach Festival

Kje: Rovinj, Hrvaška

Kdaj: od 15. do 16. avgusta

Že sedmi največji hrvaški festival moderne elektronske glasbe pod pokroviteljstvom glasbenega programa MTV je oznanil svoj pompozni seznam nastopajočih. Tisti, ki se zadržujejo v sferah dotične zvrsti, se bodo razveselili pomembnežev a la Sven Vath, Ian Pooley, Paolo Barbato in celo Faithless. Nepozabni žur ob šumečem morju s plesočimi dekletci v skopem bikiniju ob prvovrstnih elektronskih zvokih in upanje, da se letos ne bi ponovil tisti udarni naliv, ki je lani odplaknil Valkano v takojšnjo pozabo. Za okus se je MTV že ustavil v ljubljanskem BOF centru in nam zagotovil prvovrstno doživetje.

Info: www.mtvvalkanabeach.com

TEKST: Darjo Hrib

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.