2. 1. 2019, 12:15 | Vir: STA

Policija izdala zaporni nalog za vodjo protestov v Banjaluki, očeta Davida Dragičevića!

profimedia

Policija v Banjaluki v Republiki srbski je izdala zaporni nalog za štiri ljudi, med njimi tudi za vodjo protestov Davorja Dragičevića, poročajo tuje agencije. Gre za očeta Davida Dragičevića, ki so ga 24. marca lani našli mrtvega, pri čemer njegova družina trdi, da ga je umorila policija.

V izjavi je policija navedla, da so Davorja Dragičevića na ponedeljkovem protestu v Banja Luki iskali zaradi groženj dvema osebama. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je Dragičević srbskega člana predsedstva BiH Milorada Dodika in notranjega ministra Republike srbske Dragana Lukača imenoval za "največja kriminalca".

"Ali gresta v zapor ali grem jaz v grob," je dejal.

Policija je že v ponedeljek prepovedala vse nadaljnje shode skupine Pravica za Davida, ki zahteva preiskavo smrti 21-letnega Davida Dragičevića. Za prepoved so se odločili, ker člani skupine po njihovem mnenju kršijo zakone. Napovedali so, da bodo aretirali vse, ki bodo prekršili prepoved.

Še pred tem je policija v nedeljo na protestu zaradi kršenja javnega reda in miru ter kaznivih dejanj aretirala določeno število ljudi. Natančnega števila ni objavila, je pa izdala tiralice za štiri ljudi, med njimi za Davidovega očeta Davorja.

Davida Dragičevića so našli mrtvega 24. marca lani. Njegova smrt je bila uradno razglašena za samomor, ki naj bi ga domnevno storil, ker je bil obtožen kraje. Njegovi starši trdijo, da ga je umorila policija. Oblasti Republike srbske so obtožili, da prikrivajo umor, da bi zaščitili policiste.

Na protestih na trgu v Banjaluki so se v podporo iskanja pravice za Davida ljudje zbirali vsak dan od 26. marca.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.