4. 2. 2021, 15:13 | Vir: STA

Policija ob nadzoru epidemioloških ukrepov v tednu dni izdala 551 plačilnih nalogov

Nebojša Tejić/STA

Zdravstveni inšpektorat je prejšnji teden opravil 3633 nadzorov v zvezi z obvladovanjem epidemije covida-19 in izrekel 33 prekrškovnih sankcij. Policija pa je od minulega četrtka do srede izdala 551 plačilnih nalogov. Na izletniških točkah večjih kršitev niso ugotovili, za prihodnji konec tedna pa napovedujejo poostren nadzor na smučiščih.
 

Kot je ob predstavitvi poročila na vladni novinarski konferenci predstavila Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata, so minuli teden izrekli še 335 opozoril in 101 upravni ukrep. V primerjavi s tednom dni prej pa so izrekli eno prekrškovno sankcijo manj.

Zdravstveni inšpektorat je opravil tudi nadzor nad izvajanjem cepljenja proti covidu-19 na dodatnih 22 cepilnih mestih, do sedaj je bilo skupaj torej opravljenih 95 tovrstnih nadzorov. V zadnjem sklopu nadzorov so bile neskladnosti z nacionalno strategijo cepljenja ugotovljene pri osmih zavezancih, in sicer so cepili posameznike, ki ne sodijo v prednostne skupine nacionalne strategije. Po ugotovitvah inšpektorjev je bilo sicer skladno s strategijo opravljenih skoraj 99 odstotkov cepljenj, je pojasnila Potza.

V okviru vseh do sedaj opravljenih nadzorov je zdravstveni inšpektorat po njenih besedah izdal ureditveno odločbo desetim zavezancem, z njo so jim naložili opravljanje cepljenja v skladu z nacionalno strategijo. Odločbo so izdali splošnim bolnišnicam Novo mesto, Nova Gorica in Jesenice, psihiatričnima bolnišnicama Ormož in Begunje ter zdravstvenim domovom Velenje, Domžale, Grosuplje, Nova Gorica in Ilirska Bistrica.

Od ponovnega začetka pouka so inšpektorji do vključno srede opravili tudi nadzor na nekaj več kot 100 lokacijah pred vrtci in šolami. "Samo v sedmih primerih smo zaznali nepravilno nošenje zaščitne maske, za kar so bila izrečena opozorila. Zbiranja pred šolami in vrtci ter v bližnji okolici pa ni bilo," je navedla Potza.

Kot je še navedla, so zaznali tudi proteste po državi ob ponovnem zapiranju šol v določenih regijah

"Ne glede na pozive na socialnih omrežjih, naj udeleženci spoštujejo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da se torej protesta udeležijo z zaščitnimi maskami in vzdržujejo primerno razdaljo, v izogib napačnemu razumevanju opozarjamo, da gre pri takšnem načinu izražanja mnenja za zbiranje, ki je z vladnim odlokom prepovedano," je dodala predstavnica zdravstvenega inšpektorata in pozvala k spoštovanju vseh veljavnih odlokov.

Inšpektorji so bili v soboto in nedeljo na osmih izletniških točkah, kjer razen nekaj primerov nepravilnega nošenja zaščitnih mask neskladnosti niso ugotovili, je pojasnila Potza. Za prihajajoči konec tedna pa skupaj s policijo ter inšpektoratom za infrastrukturo po njenih besedah načrtujejo poostren nadzor na obratujočih smučiščih v rdečih statističnih regijah, kar je napovedal tudi namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak. Po njegovih besedah bodo policisti konec tedna pozorni na morebitne kršitve odlokov še posebej na Gorenjskem, v smeri turističnih krajev.

Kot je sicer pojasnil Pečjak, je policija od 28. januarja do srede opravila 16.045 nadzorov v povezavi z ukrepi za preprečevanje epidemije covida-19, kar je 1,9 odstotka več kot teden dni prej, pri tem pa so izrekli 1508 ukrepov, kar je 14,7 več kot teden dni prej. Poleg plačilnih nalogov so izrekli tudi 948 opozoril.

Po Pečjakovih besedah je šlo v večini primerov za kršitve pogojev prehajanja meje ali omejitve gibanja in združevanja

Pri tem so nekaj kršitev ugotovili tudi na protestih proti zaprtju šol v več krajih. Glede udeležbe otrok na teh shodih je Pečjak opozoril, da izkušnje iz nedavne preteklosti kažejo na to, da se lahko še tako miren protest sprevrže v nasilnega in lahko pomeni "resno nevarnost za vse udeležence, še posebej pa za otroke". Zato policija staršem in skrbnikom svetuje, naj svojih otrok ne izpostavljajo potencialno nevarnim situacijam.

Pečjak je ob tem opozoril tudi na zasebna druženja več oseb ne le v stanovanjskih objektih, ampak tudi v zaprtih gostinskih lokalih. Tako so v sredo nekaj pred 5. uro policisti po prejetem anonimnem klicu občana ugotovili druženje v prostorih gostilne na območju Celja. Lokal je bil sicer zaklenjen, okna prekrita, a je bilo iz notranjosti slišati glasbo. V lokalu je bilo 15 oseb, 12 polnoletnim so izdali plačilni nalog, zoper tri mladoletne pa podali obdolžilni predlog na Okrajno sodišče Celje. Postopki zoper lastnika lokala še tečejo, je pojasnil Pečjak.

Na mejnih prehodih in kontrolnih točkah na meji je policija po Pečjakovih besedah od minulega četrtka do danes izdala 6253 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, kar je za 8,7 odstotka manj kot teden dni poprej (6850). Od tega so potrdilo preklicali 43 osebam, ker se je kasneje izkazalo, da so imele ustrezna dokazila za vstop v državo brez napotitve v karanteno.

Največ napotitev karanteno so izdali na meji s Hrvaško (5550), pri tem pa je najpogosteje šlo za osebe, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine (3586). V karanteno so sicer napotili osebe, ki so v Slovenijo pripotovale iz 41 različnih držav.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord