10. 8. 2020, 11:20 | Vir: STA

Policija po protestih v Belorusiji pridržala več sto ljudi, umrl naj bi en protestnik

Profimedia

Beloruska policija je ponoči nasilno zatrla proteste, ki so v več mestih po Belorusiji izbruhnili v nedeljo po objavi uradnih vzporednih predsedniških volitev, na katerih je zmagal Aleksander Lukašenko. Umrl je najmanj en protestnik. Po navedbah beloruske organizacije za človekove pravice Viasna je policija po protestih pridržala več kot 300 ljudi.

Glede na začasne uradne rezultate je dolgoletni predsednik Aleksander Lukašenko prejel okoli 80 odstotkov glasov, njegova izzivalka Svetlana Tihanovska pa okoli 10 odstotkov. Tihanovska poraza ne priznava.

Po objavi izidov vzporednih volitev so v več mestih izbruhnili protesti tistih, ki zmage Lukašenka ne priznavajo. Udeležilo se jih je več deset tisoč ljudi, po navedbah nekaterih opazovalcev zgolj v prestolnici Minsk celo 100.000. Na protestih so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je danes na Twitterju sporočila, da so njeni sodelavci opazili "uporabo šestih zastraševalnih bomb ter strele v množico, najverjetneje z gumijastimi naboji".

Tihanovska je ob protestih in spopadih pozvala k miru ter pozvala varnostne sile, naj se vzdržijo nasilja. "Rada bi spomnila policijo in vojsko, da sta del naše družbe," je sporočila po navedbah virov v njeni kampanji. "Vem, da se bo belorusko ljudstvo jutri zbudilo v novi državi," je dodala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Pridržanih več kot 300 ljudi

Po navedbah beloruske organizacije za človekove pravice Viasna je policija po protestih pridržala več kot 300 ljudi, od tega več kot 150 v prestolnici Minsk. V nasilju je bilo ranjenih več deset protestnikov, mlajši protestnik pa je umrl zaradi hudih poškodb glave, ki jih je utrpel, ko ga je povozilo policijsko vozilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovna predstavnica notranjega ministrstva Olga Čemodan je zanikala, da je kdo umrl.

Beloruski državni mediji poročajo, da so razmere pod nadzorom in da se je ponoči na notranjem ministrstvu sešel krizni štab.

Nasprotniki Lukašenka opozarjajo na številne nepravilnosti in poskuse volilnih manipulacij na nedeljskih volitvah. Udeležba je bila po navedbah osrednje volilne komisije 84-odstotna.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je danes obsodil agresivno posredovanje varnostnih sil na protestih po predsedniških volitvah v Belorusiji, na katerih je prepričljivo zmagal Aleksander Lukašenko. Poljska pa je pozvala k izrednemu vrhu EU o Belorusiji. Medtem sta Lukašenku čestitala ruski in kitajski kolega, Vladimir Putin in Xi Jinping.

Iz Evrope prihajajo predvsem pozivi k umiritvi razmer

Predsednik Evropskega sveta Michel je obsodil nasilno posredovanje policije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Svoboda govora, svoboda do zbiranja in temeljne človekove pravice je treba varovati," je pozval Michel. "Nasilje proti protestnikom ni odgovor," je dodal.

EU je oblasti v Minsku že pred volitvami pozvala, naj omogočijo svobodne in pravične volitve. Nadaljnji odnosi med državami EU in Belorusijo so odvisni od izvedbe volitev, so takrat posvarili v Bruslju.

Poljska je zaradi zaostritve razmer v Minsku danes pozvala k izrednemu vrhu Evropske unije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Oblasti so uporabile nasilje proti državljanom, ki zahtevajo spremembo v državi. Moramo podpreti beloruske državljane in njihovo iskanje svobode," je sporočil poljski premier Mateusz Morawiecki.

Poljski predsednik Andrzej Duda pa je v skupnem pismu z litovskim predsednikom Gitanasom Nausedo pozval beloruske oblasti, naj spoštujejo temeljne demokratične vrednote. "Verjameva, da je dialog vedno najboljša metoda, da se spodbudi družbeni razvoj ter razpravlja o reformah in strategijah," sta zapisala.

Čestitke Lukašenku

Je pa Lukašenku danes čestital Putin. V telegramu je izrazil upanje, da bosta lahko še poglobila rusko-beloruske odnose na vseh področjih.

Tudi Xi je v svoji čestitki Lukašenku poudaril, da zelo ceni odnose med Kitajsko in Belorusijo. Dodal je, da bi z Lukašenkom rad še naprej sodeloval pri oblikovanju obsežnega strateškega partnerstva med državama, je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Lukašenku je čestital tudi kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.