17. 9. 2018, 12:53 | Vir: STA

Policija preiskuje urjenje Kranjske vahte

STA

Na podlagi objav na socialnih omrežjih, da se je v začetku septembra urila tudi oborožena skupina Kranjska vahta, kriminalisti vodijo preiskavo in v sodelovanju s pristojnim državnim tožilstvom preverjajo morebitne sume uradno pregonljivih kaznivih dejanj, so za STA pojasnili na Policijski upravi Kranj.

Na družbenih omrežjih so znova zaokrožile fotografije domnevnih paravojaških enot. Šlo naj bi za tako imenovano Kranjsko vahto, katere nastanek je pred tedni napovedal Andrej Šiško, poroča portal Siol.net. Šiško je namreč ob javnem razkritju, da vodi oboroženo enoto Štajerska varda, napovedal, da bodo ustanovili oborožene enote tudi v preostalih slovenskih zgodovinskih deželah, torej na Kranjskem, Koroškem, v Prekmurju in na Primorskem.

Na Facebooku obstaja tudi profil z imenom Kranjska vahta, na katerem so objavili fotografije z urjenja, ki naj bi potekalo 4. septembra. Kot poroča spletni portal 24ur.com, je objava okoli 12.45 izginila s Facebooka. Na spletni strani pa se je pojavil zapis, v katerem avtor pojasnjuje, da je šlo zgolj za "medijski eksperiment z namenom ugotavljanja odziva medijev". S kranjske policijske uprave so sporočili, da policija ne glede na zadnje sporočilo osebe o domnevnem "medijskem eksperimentu" primer objave fotografije oseb v oblačilih z vojaškimi vzorci ter orožjem na družbenem omrežju obravnava z vso resnostjo in v okviru razpoložljivih zakonskih pooblastil.

V zadevi poteka intenzivna kriminalistična preiskava, še vedno pa se preverjajo sumi uradno pregonljivih kaznivih dejanj, so navedli. Avtorju objav pa predlagajo, da se v izogib dvomom v namenskost objavljenih aktivnosti in zaradi razjasnitve okoliščin čim prej zglasi na Policijski upravi Kranj. Pridržana pa ni nobena oseba. Vodja samooklicane Štajerske varde Šiško je sicer od srede zjutraj v priporu. Tožilstvo je tisti dan na sodišče vložilo zahtevo za preiskavo, saj po besedah vodje mariborskega okrožnega državnega tožilstva Darka Simoniča menijo, da je v okviru sodne preiskave treba zbrati potrebna dokaze in podatke.

Predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija in kandidat na zadnjih predsedniških volitvah Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora. Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja Štajerske varde na začetku meseca v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord