12. 5. 2019, 10:05 | Vir: STA

Policija vnovič opozarja pred drznimi in prefinjenimi tatvinami stanovanjskih hiš

profimedia

Na Policijski upravi Ljubljana že nekaj časa opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na prefinjen in pretkan način, ko oškodovance zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Zato občane spet opozarjajo na previdnost in pozornost.

Čeprav so policisti medije že večkrat obvestili o primerih tovrstnih dogodkov, opažajo, da so ljudje še vedno premalo previdni in pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih
ogovorijo.

Žrtve so po izkušnjah policistov predvsem starejši občani. Storilci žrtve zamotijo s pogovorom in pojasnili, da so serviserji, da prihajajo odkupit staro železo, da so iz elektro podjetja in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov idr.. Na ta način jih zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom.

To izkoristijo sostorilci kaznivih dejanj, ki v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in ukradejo v večini primerov denar ter nakit. Storilci nato zapustijo hišo, tisti ki so zamotili žrtev, pa se vljudno poslovijo in odidejo. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj dogodka tudi zapustijo.

Občanom v luči takšnih primerov policisti svetujejo, naj imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj tudi zaklenejo hišo, ko jo zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi gredo samo za vogal.

Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz in morebitne posebne lastnosti oseb ter vozilo, s katerim so se neznanci pripeljali.

Če kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja, pa jim policisti priporočajo, da takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel