5. 7. 2017, 10:56 | Vir: STA

Policija z vodnim topom nad protestnike proti vrhu G20

profimedia

Nemška policija je ponoči z vodnim topom razgnala nekaj sto protestnikov, ki so se na ulicah Hamburga zbrali pred vrhom skupine G20. Do začetka vrha v mestu na severu Nemčije sicer pričakujejo več kot 100.000 protestnikov.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je policija sprva pregnala protestnike iz parka v hamburškem predelu Altona, kjer so si postavili šotore. "Ni šlo za zakonit shod, ampak za nedovoljeno kampiranje," je sporočila policija.

Pozneje, malo po polnoči, pa je policija proti nekaj sto protestnikom, ki zasedli nekaj ulic na različnih lokacijah, uporabila vodni top in solzivec. Enega protestnika so pridržali, eden izmed mimoidočih, ki ni bil vpleten v proteste, pa je bil lažje poškodovan.

Policija je solzivec uporabila že v nedeljo, ko je odstranjevala šotore, ki si jih je približno 600 aktivistov postavilo na bregu reke Elbe.

Protestniki se v Hamburgu zbirajo že vse od nedelje. Voditelji držav skupine G20 se bodo v mestu na severu Nemčije sicer pod strogimi varnostnimi ukrepi zbrali v petek in soboto. Tudi takrat je pričakovati številne proteste. Vsega skupaj organizatorji pričakujejo več kot 100.000 protestnikov.

Nemške oblasti se bojijo izbruha nasilja, zlasti zaradi prisotnosti levičarskih skrajnežev. Za varnost bo v času vrha v mestu skrbelo približno 20.000 policistov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.