22. 7. 2020, 16:04 | Vir: STA

Policija zasegla 17.000 lažnih testov za novi koronavirus

Daniel Novakovič/STA

Policija je zasegla 17.000 lažnih testov za novi koronavirus, ki so jih odkrili v okviru racij proti nezakoniti hrani in pijači v več deset državah, so danes sporočili iz Interpola. V racijah so aretirali 407 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupno so med decembrom lani in junijem letos v 77 državah zasegli izdelke, ki niso bili v skladu s standardi, v vrednosti 40 milijonov dolarjev (34,5 milijona evrov).

Med izdelki so bili kontaminirani mlečni izdelki, meso iz nezakonitih klavnic in lažno kot zdravila označeni prehranski izdelki. Policija je prestregla tudi več tisoč lažnih medicinskih pripomočkov in izdelkov.

"Medtem ko države po svetu skušajo omejiti covid-19, kriminalne združbe razpečavajo te potencialno nevarne izdelke, kar kaže le na njihovo odločenost po zaslužku," je v izjavi sporočil generalni sekretar Interpola Jurgen Stock.

Poleg lažnih testov so med drugim v Južni Afriki odkrili celo pošiljko morske hrane iz Azije, ki pa je bila lažno označena kot osebna zaščitna oprema. Odkrili pa so tudi druge nezakonite izdelke, med njimi kozmetiko, čevlje, obleke in avtomobilske dele.

To je bilo že deveto leto zapored, da je Interpol koordiniral racije v zvezi s ponarejenimi izdelki ali takimi, ki niso v skladu s standardi. Po vsaki akciji poročajo o zasegu več tisoč ton izdelkov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord