5. 11. 2020, 20:00 | Vir: STA

Policijski sindikat Slovenije opozarja na razpadanje sistema in šikaniranje zaposlenih

Tamino Petelinšek/STA

Policijski sindikat Slovenije je po smrti enega od policistov na oddelek za preiskovanje uradnih oseb specializiranega državnega tožilstva naznanil sum storitve kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu. Ob tem opozarjajo, da marsikje v sistemu, ki je na robu propada in ne premore empatije, prihaja do izgorelosti zaposlenih.

Sindikat je v izjavi za javnost, pod katere je podpisan njegov predsednik Rok Cvetko, zapisal, da se je na sindikat tik pred svojo smrtjo obrnil eden njihovih kolegov in razkril nekatere okoliščine, ki vzbujajo sum, da je bil v svojem delovnem okolju žrtev kaznivih dejanj. S prstom je krivdo za svojo izgorelost pripisal delodajalcu.

V sindikatu od specializiranega državnega tožilstva pričakujejo, "da bo preiskavo vodilo tudi v skladu z dolžnostjo države, da sistemsko prepreči, preiskuje in kaznuje posege v prepoved mučenja, nečloveškega in ponižujočega ravnanja ali kaznovanja po 3. členu Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Vse v smeri, da se obelodani resnica in da se za vselej prepreči nadaljnje sistematično šikaniranje zaposlenih."

Menijo, da je "policijski sistem prišel na rob propada, tudi zato, ker so v ta sistem skozi stranska vrata na vodstvena mesta vstopali nekompetentni in nestrokovni posamezniki, ki sami ne zmorejo biti vzgled, ne razumejo delovnega okolja, so nesposobni organizirati delo, nekateri pa niti ne poznajo osnov policijskega dela ipd., zato te vrzeli kompenzirajo s surovim in poniževalnim odnosom do sodelavcev ali prestrašenim ugajanjem pri odločevalcih," so navedli. Bolj konkretni niso bili.

Po njihovih besedah jih je torej ravno pokojni opozoril "na brezčutnost in neurejenost našega policijskega sistema". "Sistema, ki ne premore empatije, ki nima socialno čustvenih ciljev, nima organizacijskih sposobnosti in nima vzpostavljenih delovnih normativov zaradi česar v prenekateri delovni sredini prihaja do izgorelosti zaposlenih".

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord