21. 4. 2021, 07:52 | Vir: STA

Policist spoznan za krivega za umor Floyda, Biden po obsodbi pozval k boju proti rasizmu

Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je po obsodbi policista za umor Georgea Floyda v torek pozval k nadaljnjemu boju proti rasizmu v družbi in v policijskih vrstah. "Sistemski rasizem je madež na duši našega naroda," je dejal v nagovoru iz Bele hiše.

Biden je spregovoril, potem ko je porota v Minneapolisu policista Dereka Chauvina v torek spoznala za krivega za smrt Georgea Floyda. Ta je umrl 25. maja lani, ko je Chauvin med aretacijo več kot devet minut klečal na njegovem vratu.

"Nič ne more vrniti njihovega brata ali očeta. A to je lahko velik korak naprej v pohodu do pravičnosti v Ameriki," je dejal po pogovoru s Floydovo družino.

To sicer po njegovih besedah ne zadostuje, potrebne bi bile resnične spremembe in reforme, da se kaj takšnega, kot se zgodilo v primeru Georgea Floyda, ne bi več ponovilo. Kasneje je v nagovoru iz Bele hiše pozval k spopadu s sistemskim rasizmom tako v policiji kot v kazenskem sodnem sistemu, obenem pa protestnike pozval, naj se vzdržijo nasilja. "Nekateri bodo poskušali izkoristiti čustva tega trenutka - agitatorji in skrajneži, ki jih družbena pravičnost ne zanima," je posvaril.

Ob Bidnu je spregovorila tudi podpredsednica ZDA Kamala Harris, ki je omenila "olajšanje", ki ga čuti narod ob zadoščeni pravici. A bolečine ob smrti Floyda vseeno ni mogoče odstraniti, je dejala. Glede reforme sistema je tudi ona poudarila, da enakopravnosti še ni.

"Ta sodba nas je pripeljala korak bliže. Še vedno nas čaka delo. Še vedno moramo reformirati sistem," je poudarila.

Kongres je pozvala k sprejemu zakonodaje o policijski odgovornosti, ki da je del zapuščine Georgea Floyda in bi morala biti že zdavnaj uresničena.

Po tritedenskem sojenju je bil Derek Chauvin spoznan za krivega v vseh treh točkah obtožnice, ki ga je bremenila tako umora kot uboja. Do razglasitve kazni ostaja v priporu. Razsodba je sprožila navdušenje med zbranimi pred sodiščem. Odvetnik Floydove družine Ben Crump je menil, da gre za prelomno točko v zgodovini ZDA. "Z bolečino prislužena pravica je končno prišla," je tvitnil in dodal, da pošilja jasno sporočilo o potrebi po odgovornosti policijskih sil.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.