29. 12. 2021, 09:46

Policist v nakupovalnem središču do smrti ustrelil 14-letno deklico

AP

Iz Los Angelesa poročajo o tragediji, ki se je zgodila pretekli četrtek v nakupovalnem središču. Tam je eden od policistov med lovom na moškega, osumljenega napada, izstrelil tri naboje, od katerih je bil eden usoden za 14-letno deklico, ki se je v času policijske akcije skrivala v garderobi s svojo mamo. Losangeleški policisti so pred kratkim objavili posnetek varnostnih kamer, ki prikazuje, kako je prišlo do incidenta - po tragičnem dogodku pa so se sprožile tudi burne polemike o policijski uporabi smrtonosnega orožja. 

Življenje mlade Valentine Orellane - Peralte  je ugasnilo, še preden se je dobro začelo. Po poročanju tujih medijev se je 14-letna deklica konec prejšnjega tedna z mamo odpravila v nakupovalno središče, kjer sta pristali v žarišču policijske akcije. Ko sta spoznali, da se nahajata sredi nevarnega lova na 24-letnega moškega, osumljenega napada, sta se skrili v garderobo trgovine Burlington Coat Factory. Eden od policistov je v osumljenčevi smeri izstrelil tri naboje, od katerih se je eden odbil od tal in skozi garderobno zaveso zadel deklico naravnost v prsni koš. Rezultati obdukcije so pokazali, da je deklica zaradi hude krvavitve umrla na kraju nesreče - po doslej znanih informacijah pa naj bi njeno življenje ugasnilo v materinem naročju. Užaloščena mama je po hčerini smrti dejala: ''Umrla mi je v naročju in jaz nisem mogla storiti ničesar ... Kričala sem na pomoč, a sprva ni bilo nikogar. Ko so naposled prispeli policisti, so me odpeljali z garderobe, hčerko pa so kar pustili ležati tam ... ''

Policijsko streljanje v losangeleškem nakupovalnem središču v severnem Hollywoodu je sprožilo nove burne razprave o policijskem rokovanju s smrtonosnim orožjem. Zaenkrat je znano, da je bil policist, ki je ponesreči ubil deklico, v času policijske akcije na plačanem dopustu, njegova identiteta pa zaenkrat ni uradno potrjena. So pa zato policisti potrdili identiteto moškega, osumljenega napada. Šlo je za 24-letnega Daniela Elena Lopeza, ki je, tako kot Valentina, podlegel policijskim strelom in umrl na kraju dogodka. 

Po dosedanjih informacijah naj bi policisti na dan tragičnega dogodka prejeli več zaporednih klicev iz omenjenega nakupovalnega središča - tako trgovci kot stranke pa naj bi v svojih klicih poročali o moškem, ki je ljudi napadal s ključavnico za kolo, ob tem pa ni bilo videti, da bi posedoval neko drugo orožje - kot denimo nož ali pištolo. Po policijski intervenciji, ki se je končala s smrtnim izidom za 24-letnega napadalca, so policisti potrdili, da moški ni posedoval nobenega drugega orožja, razen ključavnice za kolo. 

''Incident, ki je povzročil smrt nedolžnega otroka, je tragičen za vse vpletene. Globoko obžalujem, ker je življenje izgubila tako mlada deklica in zavedam se, da v tem trenutku ni besed, ki bi omilile nepredstavljivo bolečino njene družine,'' je v izjavi za javnost sporočil vodja losangeleške policijske postaje, Michel Moore. 

Okoliščine streljanja bosta podrobneje preiskala kalifornijsko ministrstvo za pravosodje in državno tožilstvo.