A.B. | 2. 2. 2022, 20:05

Policisti bodo jutri med 7.00 in 19.00 merili hitrost na TEH 514 lokacijah: poglejte, kje

Policija

Jutri bo potekal maraton nadzora hitrosti, ki ga bodo policisti izvajali na 514 lokacijah po celotni Sloveniji. Namen akcije - po besedah policistov, ne bo kaznovanje voznikov, pač pa spreminjanje njihovih navad in spodbujanje k vožnji po predpisih. Spodaj objavljamo povezavo do spletne strani, na kateri lahko vidite, kje boste morali še posebej paziti na upoštevanje predpisane hitrosti. 

 Slovenska policija je v okviru 'maratona nadzora hitrosti' na svoji uradni spletni strani pozvala: ''Bodimo odgovorni, vključimo varnostne ukrepe v svoje vozniške navade, vozimo spoštljivo, previdno in strpno. Življenje je najdragocenejša stvar, ki jo imamo, varujmo ga!''

Ob tem so dodali, da pri poostrenem izvajanju nadzora hitrosti, ki bo jutri potekalo med 7.00 in 19.00, njihov namen ne bo kaznovanje voznikov, temveč spreminjanje vozniških navad in opozarjanje na nevarnost prehitre vožnje. Da je to še kako pomembno, potrjuje statistika smrtnih žrtev v slovenskem prometu. ''Lani smo ob koncu februarja beležili štiri smrtne žrtve. Letos smo to številko žal dosegli že ob koncu letošnjega januarja, zato si v policiji prizadevamo in želimo, da bi bili februar, pa tudi vsi ostali meseci čim varnejši in da naše ceste ne bi več vzele nobenega življenja,'' so zapisali na spletni strani policija.si, kjer so obenem pojasnili, da je mesec januar doslej načeloma veljal za najbolj varen mesec v prometu. A temu letos žal ni tako. Medtem, ko so slovenske ceste januarja 2020 vzele tri življenja, leta 2021 pa eno, je letošnja statistika postregla s štirimi smrtnimi žrtvami, od katerih trije vozniki niso uporabljali varnostnega pasu, eden pa je trčil v pešca, ki je na kraju nesreče podlegel poškodbam. 

Aktivnosti za umirjanje prometa se sicer izvajajo skozi celo leto, maraton nadzora hitrosti pa je po besedah policije le eden od načinov opozarjanja na nevarnost prehitre vožnje. V 12-urnem maratonu bo jutri tako sodelovalo 214 policistov, ki se jim bodo občasno pridružile tudi ostale policijske patrulje, vseh 514 lokacij, ki jih bodo pokrivali, pa si lahko pogledate TUKAJ. 

In kakšna so ob tem pričakovanja naših policistov? Kot so zapisali, od voznikov nikakor ne pričakujejo, da bi zaradi napovedane kontrole vozil peljali prepočasi in s tem dodatno ovirali promet - zato pa pričakujejo, da bodo vozniki poznali omejitve hitrosti, jih vseskozi spoštovali in da bodo takšen vzorec vožnje obdržali tudi takrat, ko ne bo napovedanih nadzorov prometa. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord