29. 12. 2020, 11:36 | Vir: STA

Policisti opozarjajo na lažne mamljive ponudbe najema kredita preko spleta

Daniel Novakovič/STA

V času epidemije covida-19 se kar nekaj podjetnikov in fizičnih oseb odloča za najem kreditov preko spleta, kar pa lahko izkoristijo goljufi. Na Policijski upravi Ljubljana so prejeli več prijav oškodovancev, ki so jih ob najemu kredita preko spleta ogoljufali, zato ljudi pozivajo, naj ne nasedajo lažnim mamljivim ponudbam.

Najem kredita preko spleta, kjer se identiteta storilcev lahko zakrije, ni varna, v večini primerov gre za goljufije, pri katerih oškodovanci nimajo veliko možnosti za povrnitev denarja, so opozorili policisti.

Vsem prijavam oškodovancev je bilo skupno, da so kredit najeli po prejemu elektronskega sporočila ali ob spletni reklamni povezavi.

Goljufije navadno potekajo tako, da oškodovanci na elektronski naslov prejmejo notarsko overjeno kreditno pogodbo, ki je lažna. V nadaljevanju oškodovanci preko neke tretje osebe dobijo manjši del kredita na svoj tekoči račun, plačati pa morajo lažne neresnične pristojbine in takse, ki so potrebne pri odobritvi kreditov, so navedli na PU Ljubljana.

Oškodovanci denar pošiljajo preko različnih finančni mehanizmov (Western Union, Moneygram,Paypal, Xoom, ipd.), kjer gre za verižno goljufijo, v kateri storilci med seboj prepletejo večje število oškodovancev, ki si med seboj nevede pošiljajo denar, na koncu pa so vsi ogoljufani, saj večji del poslanega denarja konča v rokah storilcev.

Policisti ljudem svetujejo, naj vsak sum goljufije takoj naznanijo policiji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.