16. 2. 2022, 15:09 | Vir: STA

Policisti preiskali 104 kazniva dejanja pri unovčevanju turističnih bonov

Daniel Novakovič/STA

Bovški policisti so v prvi polovici januarja uspešno zaključili obsežno in dlje časa trajajočo zahtevno policijsko preiskavo 104 kaznivih dejanj zlorabe pri unovčevanju turističnih bonov. Boni so bili unovčeni na škodo 25 oseb, večinoma s Severne Primorske, so sporočili s Policijske uprave (PU) Nova Gorica.

Policisti Policijske postaje Bovec so bili o dogajanju prvič obveščeni v drugi polovici leta 2020, ko jih je eden od oškodovancev opozoril, da je njegov turistični bon nekdo že izkoristil.

Začelo se je zbiranje obvestil, prek katerega so ugotovili, da sta dva moška, stara 57 in 32 let, v prvi polovici 2020 od oškodovancev, predvsem starejših oseb, v okviru poslovnega svetovanja in izvajanja storitev za prodajo vrednostnih papirjev spotoma pridobivala, v posameznih primerih tudi fotografirala, osebne podatke z osebnih izkaznic. Te sta posredovala enemu od gospodarskih subjektov na Gorenjskem, ki se ukvarja s turistično dejavnostjo.

Osumljenca sta po navedbah PU Nova Gorica utemeljeno osumljena storitve več kaznivih dejanj, in sicer suma kaznivega dejanja preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti ter goljufije.

Poleg obeh moških so bovški policisti ovadili tudi dva osumljenca, stara 47 in 27 let. 47-letni osumljenec je kot ponudnik turističnih storitev na Gorenjskem unovčeval turistične bone in je utemeljeno osumljen storitve kaznivih dejanj ponarejanje listin, ponareditev ali uničenje poslovnih listin ter preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti.

Kot je bilo ugotovljeno, je v evidenco gostov lažno vpisoval nastanitve oškodovancev, ki jih v resnici ni bilo, pri čemer je na listinah za potrditev unovčitve bona ponarejal tudi njihove podpise. Prav tako je izdajal lažne račune za neobstoječe nastanitve, državnemu organu pa posredoval neresnične podatke za refundacijo turističnih bonov.

Drugi, 27-letni osumljenec, je bil prav tako ovaden zaradi suma kaznivih dejanj ponarejanje listin in ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je izdajal lažne račune za neobstoječe nastanitve in na listini za potrditev unovčitve bona ponaredil podpise.

Vsi osumljenci so z območja Gorenjske

Policisti so v sklopu dosedanje preiskave ugotovili še, da je bilo zaradi zlorabe pri unovčevanju turističnih bonov skupno oškodovanih 25 oseb, večina z območja Severne Primorske, preostali pa iz drugih delov Slovenije. Osumljenci so si s takšnim nezakonitim početjem pridobili za približno 7000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Predkazenski postopek je usmerjalo pristojno Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, bovški policisti pa so pri preiskovanju aktivno sodelovali tudi s Tržnim inšpektoratom RS.

V PU Nova Gorica v tej luči opozarjajo na posebno previdnost pri posredovanju osebnih in drugih podatkov.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel