6. 11. 2021, 19:44 | Vir: STA

Poljaki po smrti 30-letne nosečnice v boju za pravico do splava spet na ulicah

profimedia

V več mestih na Poljskem se je danes zbralo na tisoče ljudi, ki so zahtevali spremembo obstoječe zakonodaje in vrnitev pravice do splava. Zbrali so se po nedavni smrti 30-letne nosečnice Izabele, ki naj bi bila prva žrtev zakona, ki to pravico bistveno omejuje.

Poljsko ustavno sodišče je oktobra lani odločilo, da umetna prekinitev nosečnosti v primeru hudih deformacij zarodka, ki je bila dovoljena v skladu z zakonom iz leta 1993, ni v skladu z ustavo, ker da krši ustavno zagotovljeno pravico do življenja.

Sledilo je sprejetje zakonodaje, ki z redkimi izjemami de facto prepoveduje umetno prekinitev nosečnosti. V tej večinsko katoliški državi je tako splav sedaj dovoljen samo v primeru ogroženosti življenja in zdravja matere ter v primeru utemeljenega suma, da je nosečnost posledica incesta ali posilstva.

30-letna Izabela je bila v 22. tednu nosečnosti in več preiskav je pred tem nedvoumno pokazalo, da je njen zarodek močno deformiran, a so zdravniki možnost splava zavrnili, saj da je zarodek še živ. Septembra je nato prišla v bolnišnico v kraju Pszczyna, ker ji je odtekla voda. Ker je bil takrat zarodek že mrtev, so se zdravniki odločili izvesti carski rez, a je še pred operacijo umrla, po navedbah svojcev zaradi septičnega šoka.

Danes se je po poročanju agencije Reuters nanjo spomnilo na tisoče protestnikov v več kot desetih mestih po vsej državi. V rokah so nosili sveče in napise, kot so "niti ena več", "brezbrižnost je sokrivda" in "tudi njeno srce je bilo". Govorniki na protestih so izpostavljali, da je poljska zakonodaja glede splava kruta in nečloveška ter da ubija ženske.

Vlada sicer vztraja, da za smrt Izabele ni kriva zakonodaja, ampak napaka zdravnikov. Poljski minister za zdravje Adam Niedzielski je napovedal, da bodo pripravili posebne smernice in z njimi pojasnili, da je umetna prekinitev nosečnosti v primeru, ko je ogroženo življenje ženske, zakonita.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.