4. 11. 2020, 08:25 | Vir: STA

Poljska zamaknila uveljavitev nove zakonodaje o splavu

Shutterstock

Poljska je zamaknila uveljavitev nove ureditve glede umetne prekinitve nosečnosti. Odločitev ustavnega sodišča o tem namreč še vedno ni bila objavljena v vladnem uradnem listu, čeprav se je rok iztekel v ponedeljek. Sodba ustavnega sodišča, ki skorajda v celoti prepoveduje splav, je sprožila množične proteste v državi.

Ustavno sodišče je konec oktobra razsodilo, da umetna prekinitev nosečnosti zaradi razvojnih nepravilnosti zarodka ni skladna z ustavo. Po novem bi bil tako na Poljskem splav mogoč le še v primeru incesta ali posilstva ter življenjske ogroženosti matere. A da bi odločitev sodišča stopila v veljavo, bi morala biti tudi uradno objavljeno, kar pa se do roka, ki se je iztekel v ponedeljek, po poročanju poljske tiskovne agencije PAP ni zgodilo.

Na vprašanje novinarjev glede zamika objave je vodja kabineta premierja Michal Dworczyk v torek odgovoril z besedami, da o tej temi trenutno poteka razprava.

"Dobro je, da si v tej situaciji, ki je težka in ki sproža veliko čustev, damo čas za dialog in za izdelavo novega stališča," je povedal za poljske medije.

Da so po razsodbi ustavnega sodišča potrebni družbeni mir in strokovne razprave, je v torek dejal tudi vladni tiskovni predstavnik Piotr Müller. 

Razprava med vladajočo stranko Zakon in pravičnost (PiS) in njenimi koalicijskimi partnericami naj bi trenutno potekala o nedavnem predlogu zakona za splavu, ki ga je v parlament vložil poljski predsednik Andrzej Duda. V skladu z njegovim predlogom bi bila prekinitev nosečnosti možna tudi v primeru usodnih deformacij zarodka. Ni pa jasno, če bi lahko koalicija zagotovila predlogu zadostno podporo v parlamentu, najverjetneje pa ne bi pomiril niti protestnikov.

Odločitev sodišča je namreč sprožila množične proteste po vsej državi. Na ulice poljskih mest je kljub prepovedi zbiranja ob pandemiji covida-19 odšlo na stotistoče ljudi. Samo v Varšavi se je po podatkih tamkajšnjih oblasti v petek zbralo okoli 100.000 ljudi. Več protestov je napovedanih tudi za ta teden.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.