15. 8. 2020, 07:27 | Vir: STA

Pompeo bo turnejo po Srednji Evropi končal na Poljskem

profimedia

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo bo danes z obiskom na Poljskem zaključil turnejo po Srednji Evropi, v okviru katere se je v četrtek mudil tudi v Sloveniji. V Varšavi bo med drugim podpisal dogovor o okrepljenem obrambnem sodelovanju med državama, ki prinaša namestitev dodatnih 1000 ameriških vojakov.
 

Pompeo se bo na Poljskem srečal z najvišjimi predstavniki države, vključno s predsednikom Andrzejem Dudo, premierjem Mateuszem Morawieckim in zunanjim ministrom Jacekom Czaputowiczem.

V ospredju bo podpis dogovora o obrambnem sodelovanju med državama, ki predvideva tesnejše vojaško sodelovanje in okrepitev trenutnih ameriških sil na poljskem ozemlju. Njihovo število naj bi se za okrog 1000 povečalo na najmanj 5500, njihova prisotnost pa bo po novem opredeljena kot trajna.

Vključuje tudi premestitev dela poveljstva petega korpusa ameriške vojske iz Fort Knoxa v zvezni državi Kentucky na Poljsko. Ameriške vojake iz okvira tega poveljstva - bilo naj bi jih okrog 200 - pričakujejo že jeseni.

ZDA sicer nameravajo iz Nemčije umakniti približno 12.000 od 36.000 vojakov. Več kot polovica naj bi se vrnila v ZDA, 5600 pa naj bi jih razporedili v druge države članice zveze Nato. Poljska je že julija napovedala, da jih bo sprejela 1000.

Med ostalimi temami današnjih pogovorov bodo tudi razmere v Belorusiji, pobuda Tri morja, gospodarsko sodelovanje med državama, transatlantski odnosi ter kibernetska varnost, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Pompeo je evropsko turnejo začel v torek na Češkem, v četrtek se je mudil v Sloveniji, v petek pa v Avstriji. V ospredju so bili pogovori o varnosti telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije. Posebno izjavo o varnosti 5G omrežij je z ZDA v četrtek podpisala Slovenija, medtem ko sta Češka in Poljska to storili že prej. Avstrija je podpis zavrnila. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.