6. 8. 2020, 16:20 | Vir: STA

Pomurski policisti zasegli 2650 sadik konoplje

PU Murska Sobota

Pomurski policisti so na otoku reke Mure pri Benici zasegli 2650 sadik konoplje, ki so jo gojili trije državljani Slovenije. Ti so v priporu, policisti pa ocenjujejo, da bi iz konoplje lahko pridelali najmanj 600 kilogramov kakovostne marihuane, na trgu vredne okoli dva milijona evrov.

Za osumljene je preiskovalni sodnik odredil pripor, grozi jim zapor od enega do desetih let.

Kot je povedal Dejan Ravš, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota, so informacijo o kaznivem dejanju dobili lendavski policisti.

Skupaj s kriminalisti so zato so občasno pripravili zasede, v ponedeljek dopoldne pa zaznali omenjene moške, stare 40, 45 in 48 let, ki so prišli v skrbno negovan nasad konoplje. Osumljencem so odvzeli prostost, zasegli so jim tudi vozilo.

Zaradi oteženega pristopa na otok, saj je gladina Mura v teh dneh visoka, so policisti poklicali na pomoč letalsko enoto. Tako je požeto konopljo z otoka prepeljal policijski helikopter.

Po besedah Ravša je preliminarni test potrdil, da gre za prepovedano drogo konopljo, ki je na seznamu skupin prepovedanih drog razvrščena v drugo skupino. Konopljo bodo posušili in shranili kot dokazno gradivo, na koncu pa uničili.

Sadike, visoke od 80 do 110 centimetrov, iz katerih bi lahko pridelali zelo kakovostno marihuano, so bile na parceli, veliki približno 100 krat 300 metrov. Zemljišče ima zelo veliko lastnikov, največji lastnik je država, leži pa ob hrvaški meji, vendar na slovenskem ozemlju.

Kot je še povedal Ravš, je to največji zaseg prepovedane konoplje pomurskih policistov v zadnjih letih. Letos so obravnavali pet nasadov konoplje in dva prirejena prostora za njeno gojenje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord