15. 3. 2022, 07:22 | Vir: STA

Ponoči odjeknil alarm: V središču mesta eksplozije!

Slika je simbolična.

Profimedia

V središču Kijeva nove eksplozije terjale več smrtnih žrtev.

V središču ukrajinske prestolnice Kijev je davi odjeknilo več eksplozij. Ukrajinske oblasti vzroka še niso potrdile, po poročanju medijev pa naj bi šlo za rakete. Po eksploziji naj bi izbruhnil požar v stanovanjskem bloku. 

Kijev napadli Belorusi?

Novinar francoske tiskovne agencije AFP je iz Kijeva poročal o najmanj treh eksplozijah in dimu, ki se dviga v daljavi. Lokalna televizija Ukraine 24 je poročala, da sta na zahodnih obronkih mesta odjeknili dve večji eksploziji. Glede na navedbe televizije so raketi izstrelili z beloruske strani. Britanski BBC teh navedb ni uspel preveriti. Po eksplozijah naj bi izbruhnil požar v stanovanjski stavbi, je še poročala ukrajinska tiskovna agencija Ukriform.

V zadnjih dneh so se spopadi v bližini Kijeva okrepili. V ponedeljek je v zračnih napadih v različnih delih prestolnice umrlo več civilistov. Ponoči so se sicer alarmi pred zračnimi napadi sprožili v Kijevu, Odesi na jugu države, Umanu v osrednji Ukrajini, pa tudi v regiji Hmeljnicki na zahodu.

Po navedbah visokega predstavnika Pentagona naj bi sicer zastale vse ruske vojaške operacije, tudi konec tedna jim ni uspelo narediti nekega napredka.

"Humanitarna katastrofa"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v videonagovoru zagotovil, da bodo odgovorni za vojno kaznovani za svoja dejanja: "Vsak, odgovoren za vojno. Vsak, odgovoren za uničenje demokracije. Vsak, odgovoren za represijo proti ljudem." "Sodelujemo s partnerji pri pripravi novih ukrepov proti ruski državi," je povedal.

Izrazil je še prepričanje, da je ruska vojska odgovorna vojnih zločinov, ker namerno ustvarja humanitarno katastrofo v ukrajinskih mestih. Počasi pa tudi Rusija spoznava, da z vojno ne bo dosegla ničesar, saj niso pričakovali takšnega odpora, je dodal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.