13. 1. 2021, 08:40 | Vir: STA

Ponoči zagorela objekta podjetij Treves in Riko, bližnje prebivalce evakuirali

PGD Trebnje

V nočnih urah sta zagorela objekta dveh podjetij. V naselju Bič v občini Trebnje je zagorelo v objektu podjetja Treves, na območju Ribnice pa je zagorelo v enem od objektov podjetja Riko Hiše.

V naselju Bič je požar zajel celoten objekt podjetja Treves v velikosti okoli 75 krat 40 metrov. Del proizvodnje in pisarniških prostorov je pogorel, prišlo je tudi do porušitve strehe. Ogrožen je bil tudi plinohram, ki so ga gasilci uspešno zavarovali. Zaradi požara in dima so evakuirali bližnje prebivalce. Aktivirana je bila celotna gasilska zveza Trebnje in občinski štab Civilne zaščite. 

Obsežen požar so gasilci večinoma omejili, žarišča požara naj bi pogasili predvidoma do poldneva, je povedal namestnik poveljnika trebanjskih gasilcev Blaž Vozel. Po prvih podatkih gmotna škoda presega milijon evrov.

Na terenu so gasilci Gasilske zveze Trebnje in druge službe. Po Vozlovih podatkih je požar zajel proizvodne in pisarniške prostore tovarne notranje opreme za vozila, koliko je pogorelo, pa je za zdaj težko oceniti. Po podatkih Policijske uprave Novo mesto se bodo ugotavljanja vzrokov za požar lotili, ko bo stanje na požarišču to dovoljevalo. Sicer pa je policija na terenu in je sodelovala pri evakuaciji ljudi ter zavarovanju območja.

Po podatkih novomeške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje je zagorelo davi nekaj po tretji uri. Aktivirali so celotno trebanjsko gasilsko zvezo. Na kraju je približno 60 gasilcev. Požar je zajel celoten objekt, del proizvodnje in pisarniških prostorov je pogorelo. Na tem delu je prišlo tudi do zrušitve strehe. Ogrožen je bil tudi plinohram, ki so ga gasilci uspešno zavarovali. Zaradi požara in dima so evakuirali bližnje prebivalce.

Na kraju požara so policija, inšpektor za okolje in prostor ter inšpektor za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Civilna zaščita občine Trebnje je gasilce oskrbela z vodo. Dežurni delavci Komunale Trebnje so dostavili vreče peska za posip poledenelega cestišča. Za pomoč so aktivirali tudi prostovoljna gasilska društva Mirna, Šentrupert in Mokronog.

Podjetje Treves na Biču so sicer ustanovili leta 2005. Njegov ustanovitelj je globalno uspešno podjetja Treves iz Francije, ki je v večinski družinski lasti in so ga ustanovili leta 1836. To kot ključni partner sodeluje v avtomobilski industriji, je globalna družba, ki je specializirana za razvoj, izdelavo in dobavo avtomobilskih sestavnih delov s področja zvočne in termične izolacije.
PU Novo mesto
PU Novo mesto
PU Novo mesto

Prav tako danes ponoči pa je v podjetju Riko Hiše zagorelo v silosu za žagovino. Ogenj se je razširil na filtre in ostrešje velikosti 12 krat 10 metrov. Požar so pogasili gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Ribnica, Dolenja vas, Nemška vas, Goriča vas, Otavice in Bukovica. Zgorela sta silos in ostrešje objekta.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.