12. 5. 2020, 07:53 | Vir: STA

Ponovno odprtje šol na Norveškem ni negativno vplivalo na epidemijo

profimedia

Na Norveškem ponovno odprtje šol in vrtcev za zdaj ni imelo negativnega vpliva na epidemijo novega koronavirusa, so danes sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. Mnogi so se bali, da bo epidemija z odprtjem šol in vrtcev dobila nov zagon.

Norveška je med prvimi evropskimi državami 20. aprila ponovno odprla vrtce, teden dni kasneje pa še šole za otroke najnižjih razredov.

Šole in vrtci so bili zaprti od 12. marca, njihovo ponovno odprtje pa je vzbudilo številne pomisleke, zlasti med starši. Stran na Facebooku z imenom Moj otrok ne bo poskusni zajček za covid-19 je zbrala 27.000 članov.

"Za zdaj nismo zaznali, da bi imelo odprtje šol in vrtcev negativen vpliv na epidemiološke razmere," je sporočil predstavnik norveškega inštituta za javno zdravje Frode Forland. "Če naj bi imelo rahljanje ukrepov takšen učinek, bi ga danes videli v obliki povečanja števila okuženih," je dodal.

Te ugotovitve veljajo tudi za frizerske salone, fizioterapevte in druge storitvene dejavnosti, ki znova delujejo od 27. aprila. "Vendar je še prezgodaj, da bi zaznali upad hospitalizacij, zato situacijo pozorno spremljamo," je še povedal Forland.

Ta teden se bodo odprle tudi osnovne šole za preostale učence, srednje šole in univerze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V vrtcih in šolah veljajo stroga zdravstvena pravila. Otroci so v majhnih skupinah in nimajo stikov z drugimi otroki, upoštevati morajo medsebojno razdaljo, pogosto si morajo umivati roke, če je možno, aktivnosti potekajo zunaj.

V državi s 5,4 milijona prebivalci so v nedeljo potrdili sedem novih primerov okužbe, skupno pa 8106. Za covidom-19 je umrlo 224 ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.