26. 8. 2020, 12:21 | Vir: STA

Ponudba in povpraševanje po študentskih sobah in stanovanjih letos manjša

Profimedia

Ponudbe in povpraševanja po zasebnih sobah in stanovanjih za študente je letos manj kot v preteklih letih, opažajo pri Kamrici, spletnem portalu za študentske sobe in stanovanja. Slednje med drugim pripisujejo razmeram, povezanim z novim koronavirusom in negotovosti glede načina začetka novega študijskega leta.

Kot pravijo pri Kamrici, portalu, ki deluje v okviru Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM), je bila ponudba oglasov v prvi polovici letošnjega leta za 20 do 30 odstotkov nižja kot v enakem obdobju v preteklih letih. Se pa v zadnjih dneh znova kažejo trendi povečevanja ponudbe, kar da sovpada z zaključenim rokom za vpis oz. podaljšanje bivanja v javnih študentskih domovih, ki je potekel 17. avgusta. Tako se ponudba oglasov počasi le približuje preteklim obdobjem, ugotavljajo.

Trenutno imajo na portalu okoli 300 aktualnih oglasov na območju celotne Slovenije, vrhunec ponudbe in povpraševanja pa pričakujejo v septembru in oktobru.

Manjšo ponudbo študentskih sob in stanovanj na ŠOUM pripisujejo posebnim razmeram, povezanih s koronavirusom, "ki so zagotovo privedle do tega, da je določen odstotek najemodajalcev stanovanja ali prodalo ali pa so ta čas namenili za prenove".

Razlog za zmanjšanje ponudbe pripisujejo tudi občutnemu zmanjšanju povpraševanja po študentskih sobah in stanovanjih, kar so zaznali v preteklem obdobju. Slednje pripisujejo predvsem negotovosti glede načina, kako bo potekal študijski proces v naslednjih mesecih.

Cena za najem stanovanja 

Oglaševane cene za najem stanovanj za študente v Mariboru se na portalu gibljejo med 120 in 250 evri, pri čemer je veliko odvisno od velikosti samega stanovanja in opreme v njem. Študente na portalu opozarjajo, naj bodo ob najemu pozorni na višino varščine, preverijo naj, ali cena najemnine že vsebuje obratovalne stroške, zelo dobro pa naj si pred podpisom preberejo tudi najemno pogodbo.

Krivec za zmanjševanje povpraševanja po zasebnih sobah in stanovanjih za študente v Mariboru je zagotovo tudi dejstvo, da je v tem mestu v zadnjih letih v javnih študentskih domovih po navedbah ŠOUM dovolj prostora za vse študente, ki potrebujejo oz. zaprosijo za bivanje. "Tako vsi, ki so na prioritetnih oz. čakalnih listah pridejo do svoje sobe oz. postelje, zgodi se le, da morajo tisti proti koncu seznama za kakšen mesec ob začetku študijskega leta iskati začasna in nadomestna bivališča," pravijo.

Slednje potrjujejo tudi podatki Študentskih domovih Univerze v Mariboru, kjer pravijo, da imajo na voljo 2663 ležišč, do izteka roka za vpis oz. podaljšanje bivanja v študentskih domovih pa so prejeli 2959 prošenj. Končno število o prošnjah bo sicer znano v začetku septembra.

Cene stanarin v mariborskih študentskih domov se sicer gibljejo med 73,50 in 138 evrov, pri čemer je cena odvisna od standarda študentske sobe, starosti študentskega doma, morebitnega koriščenja samske sobe ali apartmajev. Pri tem državna subvencija za nastanitev v javnem študentskem domu znaša 21,50 evra, za nastanitev pri zasebnikih pa 32 evrov.

Ljubljana

Nekoliko drugačna slika je v Ljubljani, kjer je razkorak med številom subvencioniranih mest v študentskih domovih in prošenj večji kot v Mariboru. Letos je namreč ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport za bivanje v ljubljanskih študentskih domovih razpisalo 7026 subvencij (2270 za sprejem in 4756 za podaljšanje bivanja). Do roka za oddajo vloge je prispelo 9300 vlog, od tega 3233 vlog za sprejem in 6067 vlog za podaljšanje bivanja, so pojasnili v zavodu Študentski dom Ljubljana.

Za bivanje pri zasebnikih v Ljubljani je ministrstvo razpisalo 600 subvencij (400 za sprejem in 200 za podaljšanje bivanja). Do roka za oddajo vloge je prispelo 290 vlog, od tega 157 vlog za sprejem in 133 vlog za podaljšanje bivanja, so navedli.

Piše: Aleš Kocjan

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.