5. 2. 2019, 09:42 | Vir: STA

Poplave v Avstraliji doslej terjale dve smrtni žrtvi

Profimedia

Na severovzhodu Avstralije so danes našli trupli dveh moških, ki sta utonila v poplavah, ki jih je povzročilo obilno deževje, so sporočile oblasti. Prizadeta območja je sicer danes obiskal avstralski premier Scott Morrison.

Policija je sporočila, da so danes v poplavni vodi v mestu Townsville v zvezni državi Queensland našli trupli 21- in 23-letnika, ki sta bila pogrešana od ponedeljka, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Townsvillu je moralo zaradi poplav svoje domove zapustiti več kot 650 ljudi. Poleg tega je brez elektrike še vedno okoli 11.000 gospodinjstev.

Razmere so se sicer danes nekoliko umirile, a vremenoslovci napovedujejo obilne padavine in močan veter tudi za prihodnje dni, tako da je "nevarnost nenadnih poplav izjemno visoka", so povedali na meteorološki službi Queenslanda. "Pričakujemo, da bo ta monsun ostal aktiven še v prihodnjih dneh, umiril bi se lahko konec tedna," so dodali.

Območje, kjer so "stoletne poplave" zalile več tisoč hiš, zaradi njih pa so zaprli tudi letališča in šole, je danes obiskal premier Morrison. Posvaril je, da bo odpravljanje posledic težko in izrazil sočutje z mladimi družinami, ki so izgubile domove.

Oblasti so prebivalce posvarile pred nevarnostmi, ki jim pretijo ob vračanju domov, med drugim lahko naletijo na krokodile. "Ne plavajte v teh poplavnih vodah," je povedala premierka Queenslanda Annastacia Palaszczuk.

V Avstraliji so še januarja zabeležili rekordno visoke temperature, ki so se ponekod povzpele do skoraj 50 stopinj Celzija. Sredi istega meseca pa je nastopilo monsunsko obdobje, za katero so značilne obilne padavine. Z obilnim deževjem in poplavami se na severovzhodu države soočajo že več kot deset dni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.