13. 11. 2019, 09:36 | Vir: STA

Poplavljanja rek po Sloveniji, visoka plima povzroča težave tudi v Italiji

profimedia

Ponoči se bodo v Sloveniji padavine še okrepile. Ob močnejših nalivih lahko hitro narastejo manjši hudourniški vodotoki, zlasti na območju Slovenske Istre, delu Primorske in v osrednji Sloveniji, napoveduje Arso. Predvsem v jugozahodni Sloveniji bodo nastajali krajevni in dolgotrajni nalivi. Sunki južnega vetra bodo tam lahko presegali 70 km/h.

Možna bodo razlivanja hudourniških voda, ponekod lahko manjše reke tudi poplavijo. Zjutraj med 7. in 11. uro bo morje znova poplavilo nižje dele obal v višini okoli 30 cm.

Na kraških poljih se bodo ojezerjene površine v prihodnjih dneh povečevale.

Zaradi visokega plimovanja in posledičnega zalivanja morja so gasilci koprske gasilske brigade že to noč opravili več intervencij. Najbolj dejavni so bili v Izoli, in sicer na območju od mandrača do Svetilnika, kjer so posredovali 15-krat pri prečrpavanju vode, delili so tudi protipoplavne vreče, je povedal vodja izmene Dragan Puzić.

V Benetkah z rekordno gladino vode

Visoko plimovanje Jadranskega morja je minulo noč nemalo težav povzročilo tudi na italijanski obali. Italijanski mediji poročajo o močnem dežju, neprestanih sunkih burje ter zalitih obalnih predelih mest.

V Benetkah so to noč izmerili rekordno raven visokih voda, dve osebi na enem od beneških otokov sta umrli.

Že v torek zvečer malo pred 23. uro so v Benetkah zabeležili eno najvišjih gladin poplav v mestu, 187 centimetrov. Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, so najvišjo gladino morja sicer zabeležili leta 1966 - 194 centimetrov. Novo rekordno vrednost še pričakujejo.

Visoka voda je poškodovala tudi baziliko svetega Marka. Ansa navaja informacije občinske policije, da je voda v baziliki segala 110 centimetrov visoko in je med drugim zalila kripto v baziliki.

Minulo noč sta v mestu ob laguni umrli tudi dve osebi; med drugim je na beneškem otoku Pellestrina 87-letnik umrl zaradi udara elektrike, ko je skušal zagnati električne črpalke, da bi črpal vodo iz svojega zalitega stanovanja.

Zaradi napake na električni napeljavi pa je ponoči zagorelo tudi v enem od beneških muzejev, Museo di Ca'Pesaro.

Iz Benetk poročajo tudi o gondolah in čolnih, ki jih je okoli polnoči močan veter s sunki do 100 kilometrov na uro pometal s privezov.

V Trstu in okoliških krajih je zaradi plimovanja morja voda zalila vse obalne predele in nekatere ceste. Pod vodo so Trg Unita in območje Ponterossa. V Gradežu so zaradi visoke vode danes zaprte šole in tudi promet v mestu.

Na družbenih omrežjih je mogoče videti nočne posnetke iz obmejnih Milj, kako odrasla ženska stoji sredi trga, gladina morja pa ji sega do pasu. Voda je zalila številne lokale v zgodovinskem središču kraja.

Območna civilna zaščita je za Trst in okolico razglasila tudi oranžno stopnjo ogroženosti.

Je pa slabo vreme prizadelo tudi jug Italije. V zgodovinskem mestu Matera, ki je tudi prestolnica kulture 2019, so se antične uličice spremenile v deroče potoke, ki so za seboj pustili blato in ruševine. Na zahodni italijanski obali pa še ocenjujejo škodo, ki jo je povzročil močan jugo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.