8. 8. 2018, 11:43 | Vir: STA

Popotresni Lombok: število žrtev narašča, reševanje in pomoč zaradi uničenih cest oteženo

STA

V potresu, ki je v nedeljo z magnitudo 6,9 stresel indonezijski otok Lombok, je po zadnjih podatkih umrlo 131 ljudi, skoraj 1477 pa jih je bilo poškodovanih. Brez strehe nad glavo je ostalo več kot 156.000 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iz nacionalne agencije za zaščito pred naravnimi nesrečami so sporočili, da krepijo reševalna prizadevanja, pri čemer se na terenu še vedno soočajo s težavami. "Število smrtnih žrtev ocenjujemo na 131 in bo verjetno še naraslo," je povedal tiskovni predstavnik agencije Sutopo Purwo Nurgroho.

"Več kot 70.000 ljudi je bilo evakuiranih, več deset tisoč hiš pa je bilo uničenih," je dejal. Nekateri predeli 4700 kvadratnih kilometrov velikega otoka so skoraj popolnoma uničeni. "V nekaterih vaseh, ki smo jih obiskali, je uničenje skoraj stoodstotno. Vse hiše so porušene, ceste so uničene in mostovi podrti," so povedali na indonezijskem Rdečem križu.

Številna začasna bivališča so uredili kar ob cestah in riževih poljih, pri čemer pa številni kmetje nočejo daleč od doma, saj je na kmetijah ostala živina. "To je po potresih v Indoneziji običajno, saj kmetje nočejo zapustiti vira svojih prihodkov. Živine namreč ne morejo privesti v začasna bivališča," so povedali na Rdečem križu.

Lokalne oblasti so opozorile na pomanjkanje osnovnih potrebščin in zdravniškega osebja. Lokalne in državne oblasti ter nevladne organizacije so začele organizirati pomoč za prizadeta območja, vendar pa je zaradi poškodovanih cest dostava otežena. Indonezijska vojska je na območja poslala tri transportna letala hercules, napolnjena z zalogami vode, hrane, zdravil, odej in šotorov.

Medtem se je zaključila evakuacija turistov z otočja Gili, severozahodno od Lomboka. Z otočja, ki ga sestavljajo trije otoki, so prepeljali 4600 ljudi. Številni so odšli z lastnimi prevoznimi sredstvi, pri čemer so se pritoževali nad slabo koordinacijo evakuacije.

Na spodnjem posnetku je ujet trenutek tik pred potresom in pravočasen umik vernikov iz mošeje. 

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.