14. 3. 2022, 21:00 | Vir: STA

Bodo s to potezo popravili krivico izbrisanih?

Profimedia
Slika je simbolična. (foto: Profimedia)

Slika je simbolična.

"Spomin in opomin morata zagotoviti, da izbris ne zapade v pozabo in tudi, da se kaj podobnega ne sme več ponoviti, " so se na odločitev ljubljanskih mestnih svetnikov odzvali Amnesty International Slovenije.

Ljubljanski mestni svetniki so na današnji seji podprli odlok o poimenovanju in določitvi mej dveh parkov na območju Ljubljane - Park Gazel ob Tehnološkem parku Ljubljana in Park izbrisanih v Centru Rog. Kot izhaja iz obrazložitve, poimenovanje slednjega sodi v del ukrepov za popravilo krivic v smislu ohranjanja zgodovinskega spomina.

Predlog za poimenovanje urbane zelene površine, ki je sredi kompleksa Centra Rog, v Park izbrisanih sta podali organizacija Amnesty International Slovenija in društvo Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov. S poimenovanjem želijo obeležiti 30-letnico izbrisa 25.671 ljudi iz registra stalnega prebivalstva, izhaja iz predloga sklepa, objavljenega na spletni strani Mestne občine Ljubljana.

Med svetniki se je med sejo sicer vnela razprava o samem ozadju izbrisa, a je predlog na koncu prejel zadostno podporo - podprlo ga je 27 svetnikov, devet jih je bilo proti.

"Upamo, da bo odločitev ljubljanske občine predstavljala zgled tudi za druge slovenske občine, ki jih prosimo, da se prav tako odločijo za tako potezo. Izbris je v svojih hudih posledicah za izbrisane in njihove bližnje še kako živ, prav je, da ostaja živ tudi v zavesti družbe," je odločitev svetnikov pozdravila direktorica Amnesty International Slovenije Nataša Posel.

Park Gazel

Park Gazel je umeščen v Tehnološki park Ljubljana na predlog uprave parka. Ime je dobil po tradicionalnih nagradah slovenska gazela, ki jih družba Dnevnik podeljuje uspešnim slovenskim podjetjem. Tehnološki park želi s tem poimenovanjem ovekovečiti podjetniško kulturo. V parku namerava uprava postaviti interaktivno obeležje, ki bo predstavljajo vsa dosedanja nagrajena podjetja in omogočalo, da se doda tudi vse naknadne prejemnike nagrade.

Za območje parka je bila določena zelena urbana površina ob tehnološkem parku, ki jo na eni strani omejuje cesta Pot rdečega križa, na drugi pa poslovne stavbe kompleksa Tehnološki par Ljubljana. Park gazel so Dnevnik, Tehnološki park Ljubljana in Mestna občina Ljubljana sicer odprli že oktobra lani.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.