25. 5. 2008, 15:24 | Vir: Playboy

Poročila malo drugače

Gen Nishino

Kaj bi se zgodilo, če bi med osrednjo slovensko televizijsko informativno oddajo, v najbolj gledanem terminu nasploh, nam dobro znani, skorajda že zvezdniški TV-novičarji kar naenkrat začeli odmetavati obleko? Mogoče je beseda odmetavati preveč robata za sofisticirano in spretno igro prstov – ti bi vešče drugega za drugim odpenjali gumbe dobro ukrojene poslovne obleke, da bi kar sama zdrsnila z ramen.

Vzorno bi sledili še drugi kosi oblačil, dokler ne bi napovedovalka, nekje v drugi tretjini dnevnih obvestil, stala pred nami v čipkastem spodnjem perilu. Sredi novic o krizi na Bližnjem vzhodu bi odletel nedrček. In tik pred koncem bi kakšna Tamara Vonta s pošteno izvežbanim korakom skočila iz spodnjih hlačk in nam popolnoma gola zaželela lep večer. Profesionalno, kot vedno.

Začelo se je v Rusiji in okužilo Kanado, ZDA, Bolgarijo, Češko, Italijo … kabelske programe in internet. »Gola resnica« v Evropi in »Gole novice« na oni strani Atlantskega oceana privabljajo k ogledu milijonske množice. Kanadske internetne Naked News, za katere je treba na mesec odšteti približno deset dolarjev, v tem času obišče okoli šest milijonov ljudi.

Ruska Golaja pravda je kljub zgolj 60-odstotni kabelski pokritosti moskovskega območja (z okolico) pred zaslone prikovala široke množice. Gledalci so lahko poleg navadnih poročil, za katera so se napovedovalci slekli do golega, lahko spremljali še javljanja iz parlamenta ter pogovore z najvidnejšimi politiki – vodile so jih novinarke s popolnoma razgaljenimi dojkami!

Rusija

Sergej Moskvin je človek, ki je na televizijskem kanalu M1 izumil Golo resnico in striptizno podajanje informacij. Oddaja danes ne obstaja več, Sergej pa o njej pravi: »Šlo je za popolno disonanco med tem, kar vidiš in slišiš. Ženska, ki se slači, in resne novice so popolnoma nezdružljive. Če jih daš skupaj, dobiš absurd.« Poleg rednega informativnega programa so na oddaji vsak teden določili novo temo za šale in skeče.

Nekoč, ko je dala ruska vlada aretirati nekega neodvisnega medijskega magnata in so se drugi mediji sklicevali na svobodo govora, sta na prizorišče snemanja Gole resnice stopila policista in popolnoma goli novinarki Svetlani, ki se je odločno uprla pozivu, naj obdrži oblačila na sebi, vklenila roke v lisice ter jih dvignila visoko nad glavo. Nekaj strateško položenih rok je bilo vse, kar je ohranjalo njeno dostojnost.

Resnica Gole resnice je, da gledalci novinarke nikoli niso resnično videli popolnoma gole. V ospredju je bil vedno primerno položen predmet, npr. boksarska rokavica ali pa človeška roka, ki je v pravem trenutku zakrila delikatne dele. Mikrofon je bil zvito skrit v umetelno izdelani in dodobra utrjeni pričeski. Svetlani Pestoskaji, bivši (skorajda neznani) igralki, je oddaja spremenila življenje. Zapustil jo je fant in postala je zvezda. Ljudje so jo začeli prepoznavati na ulici, kljub temu pa je bila najbolj vesela priznanja staršev. »Mama in oče zelo rada gledata oddajo,« je takrat dejala.

Politika je bila najbolj obravnavana tema Gole resnice. Poleg novic so razgaljene novinarke poročale tudi iz parlamenta, nemalo pa je bilo tudi pogovorov z najbolj znanimi imeni ruske politike v njihovih pisarnah in protokolarnih zgradbah. Vrli možje so radoživo pristajali na topless pogovore, zatem pa navadno smešno buljili v steno ali direktno v kamero ter pazili, da jim pogled ne bi zdrsnil niže od vratne linije spraševalke. Povsem drugačna pa je zgodba nekega poslanca, ki ga je Svetlana intervjuvala v studiu.

Novinarka je med spraševanjem izvedla svojo dobro izvežbano striptiz rutino, medtem ko je politik nemoteno odgovarjal naprej ter si nepričakovano odvezal kravato in končno odvrgel tudi srajco. Med razdelanim monologom o agrikulturnih kreditih v osnutku zvezne blagajne za leto 2001 se ni zmotil niti enkrat. Sergej Moskvin, direktor televizijske postaje, je že imel pripravljen odgovor: »Politika je striptiz.«

Kanada

Kanadski Naked News, internetni program s plačilnim dostopom in z logom, ki pravi, da nič ne skriva (the programe with nothing to hide), deluje na skrajno profesionalni ravni. Po kakovosti novic jih primerjajo celo s CNN in BBC. Njihovo stališče, v primerjavi s satiričnim ruskim pristopom, je jasno: kakovostne informacije in prav tak nastop. Golo telo je naravno in je dodatek, neke vrste modna izjava. »Ljudje pridejo nazaj, da poslušajo. Golota je tista, ki pritegne, vendar vsebina prav tako.«

Legendarna prva četvorka resnih novinark – Victoria Sinclair, Holly Weston, Diane Foster in Carmen Russo – je bila stara od 30 do 42 let, nobena ni imela plastične operacije, poleg tega pa je bila ena ponosno noseča. Nekdanja lektorica, medicinska sestra, model in prodajna referentka ter učiteljica plesa so prebile led in zmešale do takrat nepredstavljivi koktajl telesnosti, hladne realnosti in racionalnosti.

Nastop TV-nudistk (zdaj tudi nudistov) je hladnokrvno profesionalen. Štiriminutni striptiz se dogaja ponavadi le med novicami iz tujine, medtem ko so druge informacije podane statično, kamera pa kaže popolno goloto s prednje strani, občasno jo prekine posnetek od zadaj in na koncu, ko napovedovalka (ali napovedovalec) odide z vidnega mesta na zaslonu.

V sicer kratki zgodovini Golih novic se je le redko primerilo, da se kateri od napovedovalcev ni slekel. To se je zgodilo npr. ob smrti kanadskega predsednika vlade, pa tudi nekoč, brez posebnega razloga, mladi vremenarki. Dekle je dogodek komentiralo: »Tako me je sram! Popolnoma sem se zatopila v vremensko poročilo, da sem pozabila odložiti oblačila. Celo stvar smo morali posneti še enkrat ...«

Victoria Sinclair, ena od »nesmrtnih štirih«, se je konec prejšnjega leta (začasno?) upokojila, njeni oboževalci pa so ji takoj postavili medmrežne spomenike. Neki tekst konkretno določa njeno vrednost: »Včasih sta bili dve skupini poročevalcev. Victoria Sinclair in ostali.« Današnja ponudba Naked News zajema kakšnih dvanajst napovedovalk in šest napovedovalcev.

Sicer pa se pred kiberavditorijem slačijo tudi pri Marketwrapunwrapped (www.marketwrapunwrapped.com), kjer pa se osredotočajo zgolj na borzne informacije. Cena: 9,95 $ na mesec.

Bolgarija

Bolgarska zasebna televizija M-SAT je svojo Golo resnico postavila v nočni program. Pet mladih deklet, starih od 19 do 23 let, med njimi tudi bivša miss Penthouse, je bralo novice vsak večer ob enajstih zvečer. Težave so se začele, ko je ena od lepo oblikovanih napovedovalk odvrgla spodnje perilo ob spodobni novici, da bo v bližnji prihodnosti Bolgarijo obiskal – papež. Oddajo so na hitro in po samo petnajstih delih prepovedali, mladenke pa so se odločile zadoščenje poiskati na sodišču.

Italija

Video Golfo, zasebni kanal na južni Siciliji, je pred časom zaposlil tri ženske, da so se slačile pred kamero, medtem ko je moški v studiu bral novice. Druga naloga vrlega novičarja je bilo tudi interpretiranje novic tako, da je iz njih razbral srečne številke lokalne loterije. Poleg običajnega plesa in slačenja so dekleta včasih napovedovalca tudi poljubljala, vse to pa zato, ker »je seks integralni del Sicilije, kot mafija, in je vsajen globoko pod kožo«.

Tomas Buscetta, nekdanji šef sicilijanske mafije, je na to odgovoril: »Za mafijo je ženska sveta. Njeno mesto je doma, da lika moževe obleke! Zagotovo pa ne v televizijskem studiu, da odlaga svoje ...«

TEKST: Nina Rupel

FOTO: Gen Nishino

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ