Nika Arsovski | 10. 4. 2020, 06:00

Porod v času koronavirusa: "Ko sem sama stopila skozi vrata porodnišnice, je bilo že pol lažje"

Photo by Luma Pimentel on Unsplash
Porod v času koronavirusa: "Ko sem sama stopila skozi vrata porodnišnice, je bilo že pol lažje" (foto: Photo by Luma Pimentel on Unsplash)

Porod je nepredvidljiva, a nepozabna življenjska izkušnja, ki se močno dotakne vsake posameznice in ji da veliko dragocenih življenjskih spoznanj. Že sicer se ženske pred odhodom v porodnišnico srečujejo s številnimi strahovi in dvomi, v situaciji s koronavirusom in s tem povezanimi ukrepi oblasti pa je za številne breme še nekoliko večje, saj ob porodu v porodnišnici ne morajo računati na podporo partnerja.

Epidemija novega koronavirusa ni ohromila le javnega življenja in druženj, dodobra je spremenila tudi doživljanje poroda po slovenskih porodnišnicah. V sredini marca je v veljavo stopil ukrep, ki je najprej prepovedal spremstvo obporodnih spremljevalk v porodnišnici, pozneje pa je temu sledila še prepoved prisotnosti očetov.

Ni si mogoče prestavljati stiske, v kateri so se tako znašle nosečnice, ki so se mesece pripravljale na to izkušnjo, a bile čez noč prisiljene sprijazniti se s tem, da bodo preizkušnjo poroda morale prebroditi brez spremstva ljube osebe.

Po besedah številnih žensk, ki so se v preteklih tednih znašle v porodni sobi, je velik del podpore prevzelo zdravstveno osebje z babicami na čelu. Ti se dobro zavedajo, kako neprijetna je lahko izkušnja poroda za porodnico, ki ob sebi nima drage osebe.

Prihajajoči tedni in meseci so prepleteni z veliko mero negotovosti, številne nosečnice so se s situacijo sprijaznile, spet druge so se pridružile peticiji Spremstvo partnerja je pomembno kljub epidemiji!, s katero avtorice opozarjajo na kratenje človekovih pravic.

Navajajo izsledke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki zagovarja, da je spremstvo v času poroda ključna komponenta za spoštljivo ravnanje s porodnico.

WHO tudi med krizo s koronavirusom ni izdal priporočil o prepovedi prisotnosti partnerja, ravno nasprotno, pri svetovni zdravstveni organizaciji svetujejo, da porod poteka nemoteno. Prepričani so, da bi morala Slovenija slediti zgledu številnih evropskih držav, med drugim zgledu Avstrije in Nemčije, ki kljub epidemiji ne prepovedujejo prisotnosti partnerja pri porodu.

Ena izmed pobudnic peticije je dr. Špela Petrnel, doktorica biomedicine in certificirana izkušena dula, ki tudi te dni pomaga številnim nosečnicam prebroditi stisko ob odhodu v porodnišnico.

"Da ženska lahko rojeva, se mora počutiti varno. Če se ne, se v telesu sprošča adrenalin, ki zaustavi porod. Zaradi trenutne situacije smo pod stresom vsi, ob stresu se izloča adrenalin, zaradi njega pa se porod pri porodnicah ustavlja ali sploh ne začne.

Iz več porodnišnic poročajo, da se porodi naravno skorajda ne začenjajo več, podobna so tudi opažanja babic ob porodih na domu. Porod se zaradi prisotnosti stresa ne začne, številne nosečnice pa rodijo dneve ali tedne po predvidenem roku poroda. Najhuje je bilo marca, ko je bil stres največji.

Situacija se je spreminjala iz dneva v dan. Najprej smo bili prepričani, da ukrep ne bo dolgo obveljal, ker se to ni uresničilo, smo si začeli prizadevati, da partnerje spustijo nazaj v porodno sobo. Tudi v Italiji, kjer je virusna kriza najhujša, so partnerji lahko prisotni ob porodu.

V številnih zahodnoevropskih državah je bil ukrep najprej tak kot v Sloveniji, predvsem zaradi občutnega pomanjkanja zaščitne opreme, ko pa tega zadržka ni bilo več, so partnerjem ob primerni opremi spet omogočili prisotnost ob porodu," pojasnjuje mamica treh živahnih deklic, ki že več kot 12 let ženskam ob porodih ponuja podporo.

Photo by John Looy on Unsplash

Na spletu je mogoče zaslediti podatek, da se zaradi aktualne situacije vse več nosečnic odloča za porod doma, vendar zanesljivih podatkov o tem ni.

"Na uho mi je prišel ta podatek, vendar ga ne morem potrditi. Mislim pa, da če mama o tem ni razmišljala prej, potem je tudi trenutna situacija o tem ni prepričala. Če pa je že prej razmišljala o porodu doma, jo je morda prav ta situacija prepričala, da se odloči za ta korak," pove.

Dule, torej spremljevalke ob porodu, so se tako za podporo nosečnicam prisiljene zateči k sodobni tehnologiji. Zadnje tedne nosečnosti bodočo mamico  na porodnišnični del poroda pripravljajo kar prek telefona, Skypa in drugih videopovezav. 

Z njo so povezane, vse dokler so lahko, če je možno, jo preko videopovezave spremljajo tudi med porodom v porodnišnici, ves čas pa so povezane tudi z očeti. Z njo so povezane, dokler je to mogoče, ob odhodu v porodnišnico pa se povežejo tudi z očeti, bodisi s pomočjo sporočil ali videoposnetkov.

"Iz realnosti se je vse prestavilo v avdio ali video obliko," pojasnjuje in zaključi z nasvetom za vse nosečnice: "Dobro se pripravite na porod. Ozavestite in informirajte se o porodu. Dule imamo telefone in e-maile, prek katerih se lahko obrnete na nas. Prav tako dobro premislite o izbiri porodnišnice.

Pomembno je, da izberete takšno, ki ima vizijo, skladno z vašo. V Sloveniji je na voljo 14 porodnišnic, prav vsaka pa ima svoje rutinske poti. Že dejstvo, ali porod spremljajo ali vodijo, pove veliko o porodnišnici.

Če izberete porodnišnico, kjer podpirajo vaše želje, potem boste dosegle zelo lep porod, če pa se njihovi posegi ne ujemajo z vašo predstavo, raje izberite kakšno drugo. Pomembno je, da se informirate. Največkrat so razočarane tiste mame, ki so pričakovale, da bodo dobile določen tip podpore, vendar se njihova pričakovanja niso uresničila."

"Ko sem sama stopila skozi vrata porodnišnice, je bilo že pol lažje."

Mamica treh otrok Lucija Firbas, ki utrinke pisanega družinskega življenja deli tudi na IG-profilu, je imela predviden rok poroda napovedan ravno, ko je v veljavo stopila prepoved prisotnosti partnerja pri porodu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lucija Firbas (@lucijafirbas) on

"Ne bom pozabila petka, 13. marca, ko je v moji glavi vladal kaos, čustveni miks nemoči in strahu ... Tisti dan sem možu rekla, naj poskrbi za otroka, ker potrebujem čas zase. Usedla sem se za računalnik, in čeprav sta za mano dva poroda, sem se sprehodila skozi osnove o fazah poroda, različnih situacijah, ki se lahko med porodom zgodijo ...

Iskala sem strokovne članke, ker sem vedela, da me bodo najbolj pomirili. Potem pa sem zvečer na Facebooku naletela še na blog o pripravi na porod brez partnerja. Brala sem in brala. Jokala in se zavedala, da obstaja velika možnost, da bo moj tretji porod v solo izvedbi. Članek sem dala prebrati tudi možu in bil je hvaležen, da sem ga našla in se tudi zaradi njega pomirila.

Vedela sem, da občutkov ne smem zadrževati v sebi, ampak jih deliti. V prvi vrsti z možem. Spomnim se, da sem mu rekla, da mora biti pripravljen, če pridem domov psihično sesuta. Do zdaj nisem imela poporodne depresije, a glede na spremembo situacije čez noč bi lahko hormoni hitro naredili svoje. Na srečo niso. Na srečo je dete počakalo na varnem še teden dni. Očitno je hčerka želela pomirjeno mami. In sem bila," pojasnjuje Lucija, ki se je odločila za porod v kranjski porodnišnici.

Ko je nekaj dni pozneje tudi izbrana porodnišnica prepovedala prisotnost partnerja pri porodu, je začutila veliko olajšanja, saj je vse do tega trenutka le čakala na obvestilo. Tiste dni pred porodom je poskušala odmisliti nastalo situacijo, raje se je posvetila otrokoma, ki sta jima mamin odhod v porodnišnico in posledična odsotnost predstavljala velik izziv. Čeprav je bil to že njen tretji porod, je bila izkušnja močnejša kot v prvih dveh primerih.

"Morda ravno zato, ker sem vedela, da se bom morala veliko bolj poslušati - ko je poleg partner, on na primer gleda na štoparico in meri trajanje popadkov, zdaj sem bila sama z njimi. V tistem članku je bilo napisano ravno to: vsak popadek vzemi za svojega. Popadek je pomoč, da dete pride v tvoje naročje.

Ne misli na prejšnjega, ne na naslednjega, predihaj tega, ki je tu zdaj. Dokler sem lahko, sem bila na nogah, potem se je vse odvilo hitro - močni popadki, jaz in babica ... in naš deklič je bil pri meni na prsih.

Sama sem prerezala popkovnico in potem sva dve uri in pol sami preživeli v porodni sobi. Slikala sem naju in poklicala moža. Tekle so solze sreče. Če se ozrem nazaj, mi bo porod brez partnerja zagotovo ostal v močnem spominu, in to za vedno," poudarja mamica, ki je na svet pozdravila tretjerojenko Hano.

Pretreslo jo je tudi dejstvo, da obiski v porodnišnici niso dovoljeni. Po porodu začutiš veliko potrebo po tem, da bi objel svoje ljubljene, a mine dan, dva, ko jih lahko slišiš le po telefonu. Ni bilo lahko, a verjame, da se vse stvari zgodijo z razlogom. Hvaležna je, da je imela čas, ko je lahko stvari dobro premislila, se pomirila in svoje skrbi delila z možem, najbližjimi prijateljicami ter mamo, ki je sama povila tri otroke.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lucija Firbas (@lucijafirbas) on

"Morala sem deliti z drugimi. In če pomislim, je bila to situacija, v kateri me je bilo strah kot že dolgo ne. Zagotovo zato, ker je bil porod neizbežen. Vedela sem, da se bo zgodil v tednu dni. Potem pa sem sama stopila skozi vrata porodnišnice in bilo je že pol lažje.

Zagotovo je pomembno to, da sta za mano že dva poroda in nekako poznam svoje telo, razumela sem navodila babice. Vedela sem, da ne želim protibolečinskih in da želim biti čim dlje na nogah. In da zaupam zdravstvenemu osebju, ker najbolje ve, kaj je dobro zame in otroka. Pa glasba. Vem, da me ta pomirja in tudi v tej situaciji me je," je še delila z nami.

"Popkovino prepreže kar mamica sama"

Profesorica športne vzgoje na eni od gorenjskih gimnazij in kondicijska trenerka Mateja Šmejic, ki svoje misli deli tudi na blogu in IG profilu #mamilajf, se je te dni v kranjski porodnišnici razveselila drugorojenca Oskarja. Posebnih priprav na porod ob nekoliko nenavadnih razmerah ni imela, poskušala se je le ogniti negativnemu vzdušju, ki vlada te dni.

Tudi fizično je bila na porod dobro pripravljena, z veliko mero znanja, ki si ga je pridobila skozi leta, je poskrbela za kratke nosečniške treninge trikrat tedensko. Kot pove, je porod potekal zelo umirjeno, z masko in brez partnerja, kar je sama sprejela kot dejstvo in ukrep, s katerim zaščiti tako sebe kot druge.

Kot bistveno omenja zaupanje sebi in osebju porodnišnice, ki je poskrbelo za porod, hkrati pa prizna, da odsotnosti partnerja ob živahnem dogajanju niti ni opazila, kadar pa se ji je zahotelo slišati njegovih besed, je uporabili telefon.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #mamilajf (@matejasmejic) on

"Praktično imaš na voljo vse, ampak na daljavo. Meni je manjkal edino tisti trenutek, ko dobiš v naročje otroka in bi se lahko vsi skupaj stisnili. No, pa sem bila namesto tega sama prerezala popkovino, kar običajno pripada očkom," opisuje Mateja, ki je kmalu po rojstvu sinčka poklicala hčerkico in partnerja.

Vse nosečnice, ki se v naslednjih tednih odpravljajo v porodnišnico, opogumlja, da je porod tudi v teh dneh super izkušnja, lepe vtise pa je pustilo tudi razumevajoče osebje, ki se mamicam povsem posveti. Ob tem doda, da je na oddelku porodnišnice v teh dneh resnično mirno, zato se mamice in novorojenčki resnično lahko spočijejo, ker ni stika z zunanjim svetom in novicami o širjenju epidemije, pa vlada tudi dobro vzdušje.

"Torej nekaj prilagajanja in pozitiven pogled na situacijo res močno izboljša doživljanje vsega. Moram pa poudariti, da je bilo meni zagotovo nekoliko lažje, saj sem se na porod pripravljala drugič. Nosečkam, ki bodo porod doživele prvič, je verjetno težje in jim kljub vsej pozitivi strah lahko nekoliko ponagaja."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.