24. 12. 2021, 09:04 | Vir: STA

Porota belopolto policistko spoznala za krivo uboja temnopoltega dvajsetletnika

profimedia

Porota je v četrtek 49-letno policistko Kim Potter v Minnesoti spoznala za krivo uboja 20-letnega temnopoltega Daunteja Wrighta ob ponesrečenem poskusu aretacije aprila lani. Grozi ji do 15 let zapora.
 

Potterjeva je s kolegi 11. aprila v Brooklyn Centru pri Minneapolisu ustavila avtomobil, ki ga je vozil Wright, zaradi pretečene veljavnosti registrskih tablic. Njen kolega Anthony Lucky je ugotovil, da je za Wrighta izdan nalog za aretacijo, ker ni prišel na sodno obravnavo zaradi obtožbe o posedovanju strelnega orožja.

Wrighta so policisti seznanili s tem in mu ukazali, naj stopi iz avtomobila, kar je storil. Ko ga je Potterjeva skušala vkleniti, jo je odrinil in se zaprl nazaj v avtomobil. Vanj je naperila pištolo in mu zagrozila z elektrošokom. Po nekaj grožnjah je pritisnila na sprožilec in ga ubila, nato pa je med preklinjanjem dejala, da ga je ustrelila, ker je zagrabila napačno orožje, zaradi česar bo morala v zapor.

Dogajanje so posnele telesne kamere policistov in porota je posnetke videla. Potterjeva je na klopi za priče zatrdila, da ni želela nikogar poškodovati, da ji je izredno žal, vendar je bila aretacija kaotična in se je zmotila pri orožju. S pištolo ni nameravala streljati, je zagotovila.

Sodnica Regina Chu jo je po odločitvi porote ukazala vkleniti in poslati v zapor. Kazen ji bo izrekla 18. februarja 2022.

Odvetniki obsojene so želeli, da se jo do takrat izpusti po plačilu varščine, ker je božič in ker ne bo nikogar ogrožala, vendar je sodnica odvrnila, da je ne more obravnavati drugače kot druge obsojence.

Po odločitvi porote je med množico pred sodiščem, kjer so bili večinoma nasprotniki policijskega nasilja, zavladalo navdušenje, saj se v ZDA redko zgodi, da je beli policist spoznan za krivega zaradi umora ali uboja temnopoltega osumljenca.

Daunte Wright je umrl v času, ko so prav tako v Minneapolisu sodili belemu policistu Dereku Chauvinu, ki je med poskusom aretacije ubil temnopoltega osumljenca Georgea Floyda. Ta primer je po ZDA sprožil silovite in tudi nasilne proteste proti policiji ter proti simbolom rasizma.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord