8. 12. 2017, 09:37 | Vir: STA

Posebni poročevalec ZN o mučenju pozval k preiskavi ameriških zaporov

profimedia

Posebni poročevalec ZN o mučenju Nils Melzer je v četrtek pozval ameriške oblasti, naj sprožijo preiskavo in kaznujejo odgovorne uradnike v ameriških zaporih, natančneje v državah Ohio, Tennessee, Oklahoma in Arkansas zaradi nepotrebnega pretiranega povzročanja hudih bolečin zapornikom z elektrošoki.

Melzer se je odzval na poročanje tiskovne agencije Reuters, ki je ugotovila tovrstne zlorabe in objavila celo 22 videoposnetkov tovrstnega početja v štirih zaporih.

Uporaba elektrošokov, kot je razvidna iz posnetkov, je po Melzerjevih besedah huda kršitev mednarodne prepovedi okrutnega, nečloveškega in ponižujočega kaznovanja in v nekaterih primerih predstavlja mučenje.

Raziskava Reutersa je odkrila 104 zapornike v omenjenih štirih državah, ki so umrli po uporabi elektrošoka. Ob tem jih 80 odstotkov sploh ni bilo obsojenih, tretjina je že bila v lisicah ali kako drugače onesposobljena, dve tretjini pa jih je bilo na tleh z goro paznikov na njih.

Posebej grozljiv je primer Martini Smith, ki so jo stresli leta 2009, čeprav se ni upirala ali kako drugače grozila. Smithova je bila noseča in je zaradi elektrošoka spontano splavila. Preiskava šerifovega urada okrožja Franklin v Ohiu pa potem ni odkrila nobene napake v postopku.

Pazniki zapora v Tennesseeju so lani večkrat stresli na stol privezanega 19-letnika in ga mučili, čeprav ni predstavljal nobene grožnje. V tem primeru so vsaj enega paznika obtožili napada v oteževalnih okoliščinah in postopek proti njemu teče.

Pravosodno ministrstvo ZDA za zdaj zadev še ne komentira. Težko verjetno je, da se bo kaj premaknilo, saj ga vodi Jeff Sessions, ki ni naklonjen zapornikom, poleg tega pa ZDA redko priznavajo mednarodne kritike na svoj račun.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ