10. 12. 2020, 08:47 | Vir: STA

Poslanci DeSUS-a in Erjavec danes o morebitnem izstopu iz vlade

profimedia

Poslanci DeSUS in vodstvo stranke bodo danes nadaljevali pogovore glede položaja v koaliciji. Karl Erjavec je namreč v ponedeljek, le dva dni po vnovični izvolitvi za predsednika stranke, predlagal izhod iz vlade Janeza Janše. Poslanci so, kot kaže, vsaj za zdaj pritisnili na zavoro. Danes čakajo predloge, končnih odločitev pa naj še ne bi bilo.

Danes bo najprej zasedala poslanska skupina DeSUS, ki se ji bodo zatem pridružili še člani vodstva stranke. Neuradno je slišati, da naj bi bili poslanci nezadovoljni predvsem s pristopom novega starega predsednika, ki se ga omenja kot morebitnega mandatarja nove vlade. Danes pričakujejo nove predloge o možnih potezah, dokončnih odločitev glede sodelovanja v vladi pa še ni pričakovati. O tem odločajo organi stranke.

Poslanci DeSUS so že pred kongresom spomnili na svoj pomen. Dogovorili so se tudi, da bodo enotni in na vrat na nos ne bodo zapuščali vlade. Na svojo vlogo so sicer opozorili že poleti, ko so zahtevali odstop tedanje predsednice Aleksandre Pivec, sicer pa svetu stranke predlagali, da ji izreče nezaupnico. Če se to ne bi zgodilo, niso izključili možnosti, da bi poslanci šli po svoji poti.

Erjavec se sicer v zadnjih dneh sestaja tudi z drugimi političnimi akterji. V torek se je sešel tako s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem kot prvakom SMC Zdravkom Počivalškom. Izjav niso dajali, sklepati pa gre, da je Erjavec preverjal podporo za mandatarstvo.

Koalicija ustavnega loka (KUL), v katero so že vključene opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, namreč vabi DeSUS in SMC v novo vlado. Te stranke za uspeh konstruktivne nezaupnice potrebujejo vsaj še sedem poslanskih glasov. Za mandatarja predlagajo Jožeta P. Damijana, a da bi lahko podprli Erjavca, ni zavrnil nihče v KUL. Vodja poslancev SMC Janja Sluga je v sredo pojasnila, da se v koaliciji, kar zadeva SMC, ni nič spremenilo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.