2. 12. 2020, 11:18

Poslanec Breznik v luči ukinitve financiranja STA zagrozil Mirovnemu inštitutu: Pridete v kratkem na vrsto!

Bor Slana/STA

V torek je završalo po Sloveniji, ko je v javnost prišla informacija, da je vladni urad za informiranje ukinil financiranje Slovenske tiskovne agencije. Novico o tem je na družbenih omrežjih delil tudi Mirovni inštitut, kar pa je očitno zmotilo poslanca Franca Breznika. 

Na Mirovnem inštitutu so v zapisu na Facebooku zapisali, da vlada z "onemogočanjem Slovenske tiskovne agencije dela proti demokraciji, proti obveščenosti in varnosti prebivalstva". STA deluje profesionalno, poroča o vseh pomembnih dogodkih v državi, mnoge informacije in dogodki pa po mnenju inštituta sploh ne bi prispeli v javnost brez agencije.

"Agencija ima ugled v domači in mednarodni skupnosti," so opomnili. Neodvisno in stabilno delovanje Slovenske tiskovne agencije kot javnega medija je po navedbah Mirovnega inštituta usodnega pomena za demokracijo, za obveščenost in s tem tudi varnost prebivalk in prebivalcev Slovenije.

Na ta zapis se je odzval poslanec Franc Breznik, ki je na Twitterju zapisal: 

“Kuck mal, wer da spricht! (Look Who's Talking), še en proračunski nebodigatreba.Lepo, da ste se oglasili. Na vas smo čisto pozabili. Pridete v kratkem na vrsto. Za vašo financiranje v enem mandatu, bomo postavili vsaj en dom za starejše, ki so garali 40 let za minimalca. #hvala”

Breznik je nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, ki je moral odstopiti zaradi prehitre vožnje v alkoholiziranem stanju. Zdaj je poslanec SDS. 

Poslanstvo Mirovnega inštituta

Mirovni inštitut je zasebni, neodvisni in neprofitni raziskovalni zavod. Leta 1991 ga je ustanovila skupina posameznikov in posameznic, ki so verjeli v mirno reševanje konfliktov, enakost in spoštovanje človekovih pravic. Inštitut si z znanstveno-raziskovalnim delom in javnimi akcijami prizadeva za odprto skupnost, sposobno kritičnega mišljenja in utemeljeno na načelih enakosti, odgovornosti, solidarnosti, človekovih pravic in pravne države.

Inštitut razvija raziskovalno, izobraževalno in osveščevalno dejavnost na področjih družboslovja, humanistike, antropologije in prava na petih tematskih poljih: politika, človekove pravice in manjšine, mediji, spol in kulturne politike. Je zagovornik ranljivih skupin in si skupaj z njimi prizadeva za odpravo diskriminacije. Je viden raziskovalni in civilnodružbeni akter v Sloveniji, regiji in na mednarodni ravni ter neizogibna referenca na področjih, na katerih deluje. Povezuje se z drugimi sorodnimi akterji (inštituti, univerzami, nevladnimi organizacijami) in z občani na lokalni, regionalni in mednarodni ravni.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec