24. 4. 2024, 21:28 | Vir: STA

Poslanec prejemal sumljiva plačila iz Kitajske in Rusije: proti njemu sedaj sprožili preiskovalni postopek (tega je osumljen)

Profimedia

Državno tožilstvo v Dresdnu je danes sporočilo, da je začelo predhodno preiskavo proti skrajno desnemu evropskemu poslancu iz Nemčije Maximilianu Krahu zaradi informacij, da je prejel sumljiva plačila iz Rusije in Kitajske, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, so preiskovalci proti Krahu iz vrst skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) sprožili predhodni preiskovalni postopek, da bi preverili, ali obstaja sum kaznivega dejanja, ki vključuje podkupovanje.

Če bi bil sum utemeljen, bi se lahko začel uradni preiskovalni postopek, vendar bi moral Evropski parlament Krahu pred tem odvzeti imuniteto.

Evroposlanec je za nemški radio MDR Aktuell dejal, da ni bil obveščen predhodni preiskavi. Ob tem je zanikal kakršnekoli kršitve.

Profimedia

Tožilstvo v Dresdnu je javnost o predhodni preiskavi proti Krahu obvestilo dva dni po tem, ko so zaradi suma vohunjenja za Kitajsko prijeli njegovega pomočnika. Moški, ki ga tožilstvo omenja kot Jiana G., je osumljen, da je s kitajsko obveščevalno službo delil informacije o pogajanjih v Evropskem parlamentu in da je vohunil za kitajskimi opozicijskimi predstavniki v Nemčiji.