17. 4. 2021, 17:00 | Vir: STA

Poslednje slovo od princa Philipa na windsorskem gradu

profimedia

V Združenem kraljestvu poteka zadnje slovo od princa Philipa, soproga britanske kraljice Elizabete II., ki je umrl prejšnji teden. Pogrebno bogoslužje se je začelo nekaj po 16. uri po srednjeevropskem času, ko so se pokojnika po vsej državi spomnili tudi z minuto molka. Pred tem so ga najožji družinski člani pospremili v sprevodu.

Pogrebne slovesnosti na gradu Windsor, kjer sta s kraljico v zadnjem letu preživela večino časa, so se začele ob 14.40 po krajevnem času (15.40 po srednjeevropskem), ko se je začel sprevod s krsto pokojnika iz gradu do kapele sv. Jurija.

Krsto so peljali z zelenim land roverjem, pri oblikovanju katerega je sodeloval tudi Philip. Za njim so hodili vsi štirje otroci Charles, Anne, Andrew in Edward. Sledila sta vnuka, princa William in Harry, med katerima je bil njun bratranec, sin princese Anne, Peter Philips. Kraljica Elizabeta se je medtem peljala v bentleyjevi limuzini.

Ob približno desetminutni poti do kapele so ga spremljali tudi pripadniki britanskih oboroženih sil. Na slovesnosti jih je sodelovalo okoli 730, med njimi tudi konjeniki in pripadniki kraljeve garde.

Ob 16. uri po srednjeevropskem času so s streli naznanili minuto molka, s katero so se pokojnega princa spomnili po vsej državi. Streli so odjeknili tudi ob koncu. Nato se je začela pogrebna slovesnost v kapeli sv. Jurija, ki jo vodi dekan windsorskega gradu David Conner ob navzočnosti canterburyjskega nadškofa Justina Welbyja.

Zaradi omejitev v zvezi s pandemijo covida-19 se pogreba udeležuje zgolj 30 ljudi. Poleg že zgoraj omenjenih otrok in vnukov Philipa in Elizabete II. so med njimi še njihovi soproge in soprogi, ni pa žene princa Harryja Meghan, ki je zaradi nosečnosti ostala v ZDA. Med njimi je še nekaj prinčevih sorodnikov iz Nemčije.

Pri načrtovanju slovesnosti je sodeloval tudi pokojnik, med drugim je izbral glasbo, ki jo je med bogoslužjem pel štiričlanski zbor, in besedila, ki so jih prebirali.

Pred pogrebnim bogoslužjem so ga v sprevodu pospremili njegovi najožji družinski člani, kraljica se je do kapele peljala z limuzino. Krsto so peljali z zelenim land roverjem, pri oblikovanju katerega je sodeloval tudi Philip. Ob poti ga je spremljalo okoli 730 pripadnikov britanskih oboroženih sil.

Med sprevodom je bil med princema Harryjem in Williamom njun bratranec, sin princese Anne, Peter Philips. To je v minulih dneh podžgalo ugibanja, da sta brata, ki sta se po dolgem času danes prvič skupaj pojavila v javnosti, še vedno sprta.

Vendar pa je bilo po koncu pogreba na televizijskih posnetkih videti, kako brata in Williamova soproga Kate sproščeno klepetajo ob odhodu iz kapele. Harryjeva soproga Meghan zaradi nosečnosti medtem ni pripotovala iz ZDA, kjer živi njuna družina. Po navedbah virov blizu vojvodinje sussekške si je pogreb ogledala po televiziji.

Danes se sicer na Otoku končuje tudi osemdnevno državno žalovanje, ki je nastopilo po smrti princa Philipa 9. aprila. Sodržavljani so se ga danes spomnili z minuto molka ob začetku pogreba.

Na ulicah britanskih mest so se ljudje ustavili in se sklonjenih glav poklonili princu. Čeprav so oblasti zaradi pandemije ljudem odsvetovale pot v Windsor, pa se je množica zbrala tudi v okolici tamkajšnjega gradu. Po minuti molka je skozi množico stekla protestnica, ki je bila zgoraj brez, in zakričala "rešite planet". Skušala je prebiti varnostne pregrade, a so jo policisti obvladali in vklenili.

Milijoni na Otoku in tudi drugod po svetu so si prenos pogreba ogledali po televiziji ali spletu.

V državi vse od smrti princa Philipa 9. aprila velja osemdnevno državno žalovanje. Vojvoda edinburški bi junija praznoval 100. rojstni dan. Rodil se je na grškem otoku Krf 10. junija 1921 kot edini sin in zadnji od petih otrok grškega in danskega princa Andrewa ter princese Alice. Z Elizabeto se je poročil leta 1947 in ji skoraj 74 let zvesto stal ob strani.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.