27. 11. 2020, 12:41 | Vir: STA

Pošta zaradi epidemije beleži še večji obseg paketnih pošiljk

Tamino Petelinšek/STA
Pošta zaradi epidemije beleži še večji obseg paketnih pošiljk (foto: Tamino Petelinšek/STA)

Na Pošti Slovenije pred prazničnim decembrom priporočajo pravočasno oddajo paketnih pošiljk, naročil v spletnih trgovinah ter pisemskih pošiljk. To še bolj velja v letošnjih razmerah, saj poštni operaterji po vsem svetu ugotavljajo, da se je sezona povečanega obsega nakupovanja in pošiljanja paketov začela veliko prej kot pretekla leta.

Kot je povedal direktor za tehnologijo, mrežo in logistiko na Pošti Slovenije Klemen Bončina, k rasti mednarodne trgovine že nekaj časa prispevata vedno večja globalizacija in digitalizacija, letos pa se navade potrošnikov spreminjajo tudi zaradi pandemije. Ta je namreč obseg pošiljk povečala nad pričakovanji ter prispevala k bolj zgodnjemu začetku decembrske praznične nakupovalne sezone.

Pošta Slovenije je že zadnja dva meseca lanskega leta beležila 15 odstotkov večji obseg paketnih pošiljk, letos pa se je ta dvignil že za več kot 40 odstotkov. Samo v zadnjih tednih se je število paketov v dostavi v primerjavi z lanskim letom podvojilo, po "črnem petku" pa v predprazničnem času pričakujejo, da bo preseglo vsa pričakovanja. Na Pošti zato uvajajo dodatne zmogljivosti za dostavo, pa tudi za prevzem morebitnih vračil.

Ob koncu leta je več tudi pisemskih pošiljk. V celotnem lanskem letu so v notranjem prometu prenesli dobrih 212 milijonov navadnih naslovljenih pošiljk, v mednarodnem pa 13 milijonov pošiljk. Decembra lani so v notranjem prometu prenesli okoli devet odstotkov več pisem v primerjavi z ostalimi meseci v letu, v mednarodnem prometu pa je bilo teh za približno 40 odstotkov več.

Na Pošti Slovenije priporočajo pravočasno oddajo pošiljk

Na Pošti Slovenije zato strankam priporočajo pravočasno oddajo pošiljk oziroma naročilo izdelkov v spletnih trgovinah. Da bodo njihove pošiljke pravočasno prišle na svoj naslov, naj paketne pošiljke za naslovnike v Sloveniji oddajo do 11. decembra, za tujino pa do 2. decembra. Priporočen rok oddaje pisemskih pošiljk za naslovnike v Sloveniji je 16. december, za tiste v tujini pa do 7. decembra.

Ob tem Bončina poudarja, da lahko stranke pri pošiljanju izberejo tudi storitev Prednostno za pisemske in paketne pošiljke za tujino, storitev Hitra pošta po Sloveniji in Hitra pošta v tujino. Še posebej to priporočajo za pošiljanje paketov v tujino, sicer pa zagotavljajo, da si vse pošiljke naslovnikom prizadevajo dostaviti v najkrajšem možnem času.

Da bi se izognili težavam v nepredvidljivih razmerah epidemije, ko je tudi več težav pri prevzemanju pošiljk v njihovih poslovalnicah, strankam svetujejo, da v največji meri koristijo vse alternativne oblike za sprejem in izročanje pošiljk, torej paketomate, paketnike in dostavo na dogovorjeno lokacijo ter alternativnih stičnih točk kot so bencinski servisi Petrola in Mola.

Hkrati so od četrtka pa vse do 23. decembra med tednom za eno uro začasno podaljšali delovne čase nekaterih poslovalnic, njihov seznam pa objavili na spletni strani.

Sicer pa Pošta že okroglih deset let s projektom Božičkova pošta otroke po vsej državi spodbuja k pisanju ter pošiljanju želja in dobrih misli. V tem času je Božiček prejel veliko pisem in risbic, od tega samo lani 22.000. Zaradi epidemije letos otroke pozivajo, da Božičku pišejo od doma ali v skupini iz vrtca in šole.

Projekt ima tudi dobrodelno noto, saj bo Pošta Slovenije letos za vsako prejeto pismo deset centov namenila dobrodelnemu projektu Čarobna zima in tako otrokom iz vse Slovenije, ki si tega ne morejo privoščiti, omogočila lepše preživljanje prazničnih dni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.