14. 3. 2020, 22:14 | Vir: STA

Postavitev izolacijskega centra v ljubljanski vojašnici

STA/Daniel Novakovič

Na območju vojašnice Edvarda Peperka bodo predvidoma že v nedeljo začeli s postavitvijo izolacijskega centra za medicinsko oskrbo 120 ljudi. Potek del si je danes ogledal tudi minister za obrambo Matej Tonin in dejal, da razmišljajo, da bi preuredili tudi bližnje telovadnice, so sporočili z ministrstva.
 

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je Tonin je spomnil na dogovor, sklenjen na današnjem sestanku vodstva kriznega štaba, in sicer, da stečejo vsi postopki, da Slovenska vojska in Civilna zaščita zagotovita vse potrebno za dodatne kapacitete za primer, če jih bodo slovenski bolniki potrebovali.

Slovenska vojska je kot lokacijo vzpostavitve teh dodatnih kapacitet določila vojašnico Edvarda Peperka, kjer bosta postavljena premična bolnišnica Role 2 in mobilni stacionarij. Na ta način bi lahko zagotovili 40 postelj za težje in 80 postelj za nekoliko lažje bolnike.

"Če bi se pokazala potreba, da bodo te mobilne enote prešibke in neustrezne, potem razmišljamo tudi o telovadnici, ki je na tej lokaciji, da bi jo preuredili za potrebe dodatnih kapacitet v primeru, da bo bolnikov še več," so Toninove besede povzeli na ministrstvu.

Po pojasnilih brigadirja Roberta Glavaša bo Role 2, ki je trenutno stacionirana v Mariboru, do nedelje prepeljana v vojašnico Edvarda Peperka. Izolacijski del bo odmaknjen in ločen od nastanitvenih objektov pripadnikov Slovenske vojske. "Načrtuje se, da bomo nastanitveno operativni v torek, 17. marca, dopoldne," so Glavaševe navedbe zapisali na ministrstvu.

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je poudaril, da bo prav tako v 72 urah v Vojašnici Edvarda Peperka postavljen mobilni stacionarij za 120 bolnikov.

Poleg tega je poudaril, da je skladiščih še vedno dovolj zaščitnih sredstev, zaloge bodo tudi kmalu obnovljene. Po poročanju portala 24ur.com je Tonin povedal, da Slovenija krepi zaloge zaščitnih sredstev, med drugim prihaja 3000 ton razkužila, dobili smo tudi donacijo 500.000 kosov rokavic, v sredo prihaja 1,5 milijona mask za slovensko zdravstvo. Angažirala se bo tudi Gospodarska zbornica Slovenije, ki bo dodatno pomagala.

Da nimajo ustrezne opreme, po Toninovih besedah opozarjajo tudi slovenski župani, zato bo civilna zaščita pristopila tudi k reševanju tega problema. Kot je dodal Šestan, se pojavljajo resni ponudniki in dodal, da imajo v skladišču še vedno določene zaloge zaščitne opreme, tako da jim teh ne bo zmanjkalo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord