23. 2. 2022, 14:09 | Vir: STA

Posvetovalna skupina za cepljenje s priporočili uporabe cepiva Novavax

Tamino Petelinšek/STA

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je na sestanku 16. februarja sprejela priporočila glede cepljenja proti covidu-19 s cepivom Novavax. Člani skupine priporočajo cepljenje z dvema odmerkoma cepiva v razmaku najmanj treh tednov, za poživitvene odmerke pa cepivo za zdaj ni registrirano.

Za cepljenje posameznikov s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 po miokarditiusu oz. vnetju srčne mišice, je po navedbah članov skupine potreben individualen pristop. Pri tem je treba upoštevati trenutno epidemično situacijo, zdravstveno stanje bolnika in njegovo mnenje glede sprejemanja tveganja ter mnenje specialista, ki obravnava bolnika, so zapisali.

Strokovna skupina je zaradi podatkov o možnosti nekoliko večjega tveganja za pojav vnetja srčne mišice pri cepljenju s cepivom podjetja Moderna, mlajšim od 30 let oktobra lani sicer priporočila cepljenje s cepivom podjetja Pfizer pred cepivom podjetja Moderna.

Kot je razvidno iz zapisnika, je predstavnica NIJZ člane skupine na sestanku seznanila, da je ministrstvo za zdravje na predlog programa cepljenja za leto 2022 prejelo številne predloge.

Člani menijo, da ni strokovnih razlogov, da covid-19 ne bi bil naveden v poglavju cepljenje zaposlenih v programu cepljenja za leto 2022. Ob tem so predlagali, da se ministrstvu postavi vprašanje, kdo bi v primeru zdravstvenih težav po cepljenju zaposlenega proti covidu-19 kril odškodnino.

Predlog programa cepljenja za letošnje leto je pripravil NIJZ. Med drugim predlog prinaša spremembe v poglavju Program cepljenja za zaposlene, kjer so k navedenim boleznim dodali covid-19. To bi omogočilo, da se cepljenje proti covidu-19 opravi v skladu z izjavo o varnosti z oceno tveganja delovnih mest pri osebah, ki so pri opravljanju dela izpostavljene nalezljivim boleznim, in osebah, ki lahko pri delu prenesejo okužbo na druge osebe.

Predlog programa je ministrstvo za zdravje poslalo v javno obravnavo in medresorsko usklajevanje, ki se je zaključilo konec januarja. Skupaj je prispelo več kot 30.000 pripomb, so sporočili z ministrstva za zdravje. Večina pripomb se nanaša na predlog uvedbe cepljenja proti covidu-19.

Člani posvetovalne skupine so na sestanku obravnavali tudi zaprosilo odbor za strokovno-medicinska vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije za njihovo stališče. Kot je razvidno iz zapisnika, se zaprosilo nanaša na cepljenje s cepivom Janssen. STA še čaka pojasnila zbornice glede točne vsebine zaprosila njihovega odbora.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.