9. 2. 2021, 11:59 | Vir: STA

Potovalni velikan TUI v trimesečju še poglobil izgubo

Xinhua/STA

Nemški potovalni velikan TUI je v lanskem zadnjem trimesečju, ki je prvo četrtletje njihovega poslovnega leta, zaradi pandemije covida-19 še poglobil izgubo. V trimesečju so imeli 803 milijone evrov čiste izgube, potem ko je bila ta v enakem obdobju leta 2019 pri 129 milijonov evrov.

Prihodki so v medletni primerjavi zaradi kolapsa povpraševanja po turističnih paketih in križarjenjih upadli za 88 odstotkov na 468 milijonov evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemška vlada je družbi sicer namenila ogromno finančno pomoč, da bi jo ohranila pri življenju. Z vladnimi posojili, garancijami in povečanjem kapitala je skupina prejela 3,1 milijarde evrov. Njeni prihodki so sicer lani dosegli 7,9 milijarde evrov, potem ko so bili leto prej pri 18,9 milijarde evrov.

Izvršni direktor Fritz Joussen je ob objavi poslovnih rezultatov izrazil optimizem glede letošnje poletne sezone, saj nekatere države, kot je Velika Britanija, že napredujejo pri cepljenju proti covidu-19.

"Bolj kot bomo odločeni s kampanjami promovirati cepljenje, hitreje se bomo lahko vrnili k svobodi potovanj," je dejal Joussen, ki je izpostavil tudi pomen hitrih testov.

Za glavno poletno sezono so v TUI doslej prejeli rezervacije za 2,8 milijona strank. Cene so sicer v povprečju za 20 odstotkov višje kot poleti 2019, preden je svet prizadela pandemija.

Letos poleti naj bi po načrtih dosegli 80-odstotno realizacijo prometa iz poletja 2019, medtem ko na nekaj prometa že računajo tudi za letošnje velikonočne praznike.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ